Mad, der skal undgĂĄs med nyresygdom

Mad, der skal undgĂĄs med nyresygdom

Personer med nyre (eller nyre) sygdom skal følge en ekstremt streng diæt. Det er ikke engang en mulighed at spise "sund". Nyrernes job er at filtrere. Når nyrerne fejler, er der visse mineraler og produkter, der ikke længere filtreres. Disse produkter opbygges i blodstrømmen, og personen skal i sidste ende have dialyse for at trække disse produkter ud og "rense blodbanen." Begrænsning af fødevarer, der er skadelige hjælper nyrepasienter med at undgå komplikationer.

Salt

Overdriven saltindtagelse gør en person tilbage med vand. Bevarelse af vand kan være meget farligt for personer med nyresvigt, da de ikke kan slippe af med ekstra væske gennem urinering. Overdriven salt kan også føre til højt blodtryk, et problem, der ofte er forbundet med nyresvigt. Kronisk højt blodtryk kan føre til forværring af nyresvigt.

Kalium

En af de farligste fødevarer til patienter med nyresvigt er fødevarer med høj kaliumindhold. Kalium filtreres gennem nyrerne. Høje kaliumniveauer kan forårsage hjertesvigt, farlige hjerterytmer og endog pludselig hjertedød. Fødevarer med højt indhold af kalium er bananer, appelsiner, tomater, tørrede frugter og grøntsager, mælk, chokolade, nødder og frø og mejeriprodukter. Lav kalium fødevarer omfatter æbler, bær, vandmelon, friske bønner, salat, agurker, løg og vanilje-flavored desserter. En nyrefald skal indeholde mindre end 2000 mg kalium om dagen. Mange saltsubstitutter indeholder kalium, så det er vigtigt at læse etiketter. Tuggtobak og snus indeholder også meget kalium, så disse produkter bør også undgås.

Fosfor

Fødevarer med højt indhold af fosfor skal også undgås. Cola, jordnøddesmør og nødder, lever og mejeri er alle højt i fosfor. Broccoli, non-mejeri creamers, sherbet, vinter squashes og hårdt slik indeholder et lavt fosforindhold. Fosfor opbygger ikke kun i blodbanen, men det trækker også calcium ud af knoglerne og skaber komplikationer forbundet med lave calciumniveauer. Hvis patienter ikke kan opretholde deres calciumniveauer alene ved diæt, kan deres læge ordinere calciumtilskud til dem.

Protein

Proteinpartikler er nogle af de sværeste for nyrerne at filtrere. De ufiltrerede proteiner bliver urinstof, et affaldsprodukt i blodet, som gør nyrepatienter meget syge og skal dialyseres for at fjerne det. Mens protein er nødvendigt for at opbygge og opretholde en sund muskel- og bekæmpelsesinfektion, skal den være strengt begrænset. Fødevarer med højt indhold af protein omfatter kød, fjerkræ, æg og mælk. Friske bønner og grøntsager er kilder til lavproteinfødevarer.

Væsker

En af de vigtigste diætrestriktioner for nyrepatienter er at overvåge deres væskeindtag. Personer i de sidste faser af nyresvigt bliver oliguriske (producerer meget lidt urin) eller endda aligurisk (producerer absolut ingen urin). Væsken opbygges i deres krop mellem dialysebehandlinger. For meget væske kan forårsage væske at opbygge i lungerne og endda døden. Væsker skal være strengt begrænsede, herunder fødevarer med højt vandindhold.

Forarbejdede fødevarer og krydderier

Det er ekstremt vigtigt, især for nyrene, at læse etiketter. Forarbejdede fødevarer, såsom frosne middage og supper, er ofte meget høje i natrium. Mange saucer, såsom bøf eller grillsås og krydderier som gnider er høje ikke kun i natrium, men kan også være meget høje i kalium. Læsning af etiketter hjælper med at undgå disse fødevarer.

Del:
Kommentarer