Mad, der skal undgĂĄs med leverproblemer

Mad, der skal undgĂĄs med leverproblemer

Leveren er et vigtigt organ i fordøjelseskanalen og stofskiftet. Det er også ansvarligt for rengøring af blodet og opbevaring af næringsstoffer, indtil det er nødvendigt. Mange medicinske tilstande og for store mængder af visse kemikalier kan skade leveren over tid. En gang nedsat fungerer leveren ikke længere, og visse fødevarer skal elimineres eller begrænses for at forhindre yderligere komplikationer i kroppen eller skade på leveren.

Proteiner

Leveret nedbryder diætproteiner i aminosyrer og genopbygger derefter aminosyrerne i proteiner, som kroppen kan bruge. Protein findes i kød, mejeriprodukter, nødder, bønner og sojaprodukter. Overdreven proteinindtagelse kan forværre leverskader. Desuden kan en beskadiget lever ofte ikke behandle aminosyrerne. Dette kan resultere i giftige niveauer af aminosyrer i blodstrømmen, hvilket kan forårsage en alvorlig hjerne tilstand kendt som hepatisk encefalopati. Ifølge "New York Times Health Guide" skal de med leverskade forbruge "ca. 1 gram protein pr. Kilogram kropsvægt", medmindre lægen pålægges en mere restriktiv kost. Ofte er en diæt, der alvorligt begrænser protein, ordineret til en person, hvis hepatisk encefalopati allerede er til stede. Medikamenter kan også gives for at fremme udskillelse af overskydende proteiner.

Salt

Ofte udvikler dem med leversygdom hævelse i maven, kendt som ascites. Dette skyldes en ændring i, hvordan væsker bevæger sig gennem væv. Efterhånden som leverfunktionen falder, ændres den osmotiske (eller det tryk, der udøves af komponenter i blodet), hvilket tvinger væske ind i abdominale væv. Diæt højt i natrium kan øge vandretentionen, hvilket gør ascites værre. Natriumbegrænsede kostvaner opfordres ofte til dem med leverdysfunktion.

Andre stoffer

Overdreven indtagelse af stoffer, der filtreres af leveren, resulterer i, at leveren arbejder hårdere og kan yderligere skade leverenes væv. Overdreven alkohol kan være en primær årsag til levercirrhose, men selv små mængder alkohol kan beskadige allerede kompromitterede levervæv. Mange lægemidler, herunder over-the-counter smertestillende acetaminophen (Tylenol), forarbejdes i leveren og kan blive giftige for det, hvis de tages i for stor mængde. Selv vitaminer og mineraler (såsom vitamin A) kan være giftige for leveren, når de tages i store mængder, som i megadosis vitaminer. Selvom det ikke understøttes af forskning, kan det også hjælpe med at begrænse fødevarer, der indeholder kunstige konserveringsmidler eller som er udsat for herbicider eller pesticider.

Forsigtig

Altid konsultere din læge, før du foretager diætændringer. Tag ikke medicin, kosttilskud eller naturlægemidler uden din læge godkendelse, da mange kan skade leverfunktionen.

Del:
Kommentarer