Mad at spise, nĂĄr du har gallesten

Mad at spise, nĂĄr du har gallesten

Ifølge National Institutes of Health vurderer det, at så mange som 20 millioner amerikanere har galdesten. Men de fleste mennesker med galdesten ved ikke engang, at de har dem. Disse kaldes tavse eller smertefri gallesten. Mens det altid er tilrådeligt at følge en sund livsstil, hvis man er asymptomatisk, skal der ikke gøres noget med hensyn til kost eller medicinsk behandling. Normalt hvis man har problemer, vil lægerne gerne fjerne galdeblæren. For de fleste individer, efter at galdeblæren er fjernet, kan de vende tilbage til at spise de fødevarer, de ønsker.

Hvad er gallesten?

Gallesten er små stenlignende aflejringer, der dannes i galdeblæren, normalt lavet af kolesterol. Leveren producerer galde, som opbevares i galdeblæren. Når mad spises, især fede fødevarer, klemmer galdeblæren gal gennem den cystiske kanal ind i tyndtarmen. Nogle gange kommer en galsten ind i kanalen, hvilket forårsager et galdeblæreangreb og smerte. Så jo mere mad du spiser, der får galdeblæren til at presse galde ud, desto større er dine chancer for at få et galdeblæreangreb. At lære, hvilke fødevarer der skal undgås, kan reducere denne risiko.

Hvem er i fare for galdesten?

Den gamle mnemonic for folk der var mest udsatte for galdesten var de fire F'er: fedt, fyrre, kvindelig og frugtbar. NIH indikerer, at fedme er en stærk risikofaktor ved udvikling af gallesten, især blandt kvinder. Efterhånden som Body Mass Index går op, stiger risikoen for at udvikle gallesten også. Men at tabe sig hurtigt øger også chancerne for galdesten, og folk, hvis vægt går op og ned, har en endnu større chance for at udvikle gallesten. Kvinder er meget mere tilbøjelige til at have galdesten end mænd, ligesom mennesker over 40 år. Gravide kvinder er også mere sårbare over for udvikling af gallesten.

Personer, der har en familiehistorie af gallesten, har øget risikoen for galdesten. Derudover er indianere mere modtagelige. Kvinder der bruger østrogen til at klare overgangsalderen øger deres chancer for at lide af gallesten også.

Mad, der skal undgĂĄs

Følgende fødevarer er mest sandsynligt at forårsage et galdeblæreangreb hos de fleste mennesker og bør undgås af de mest truede: Æg (nogle mennesker kan tolerere pocherede eller blødkogte æg), svinekød, løg, fugl, mælk og andre mejeriprodukter, kaffe, grapefrugt, appelsiner, bønner (bortset fra grønne bønner), nødder, majs, rødt kød, alkohol, mættede fedtstoffer, hydrogenerede eller delvis hydrogenerede olier og transfedtstoffer. Stol ikke dine fødevarer.

Andre potentielt problematiske fødevarer for at undgå omfatte: sort te, chokolade, is, juice, margarine, kulsyreholdige drikkevarer, vand fra hanen, majroer, kål, blomkål, havre, hvede, byg, rug, kunstige sødestoffer, konserveringsmidler, raffinerede og bleget fødevarer som hvidt mel. Du bør også undgå at ryge. Må ikke spise og spiser ikke under stress, hvis det er muligt.

Mad at spise

De bedste fødevarer at spise, når du har gallesten, er typisk sunde. Forbered dine fødevarer ved at grille, broiling, koge, bage eller poke. Gryderetter er normalt også fint. Fødevarer, der normalt ikke forårsager problemer, omfatter: rødbeder, agurker, grønne bønner, okra, søde kartofler, avocadoer, vinegarer, hvidløg, modne tomater, sjaletter, koldtvandsfisk, citroner, druer, æbler, bær, papaya, pærer, omega 3 olier og vegetabilske olier.

Sikre mad at spise, når du har gallesten, omfatter også: brød, korn, pasta, ris og kartofler. Det er dog vigtigt at forberede dem uden olier eller fedtstoffer.

Da mange mennesker eliminerer kaffe, te, mælk og frugtsaft fra kosten, er en god morgenmadsdrink citronsaft i varmt vand.

Holde en maddagbog

De fødevarer, der bringer en galdeblæreangreb, varierer med hver enkelt person. Nogle fødevarer synes at være fine hos nogle individer og forårsage problemer med andre. Ved at holde en fødevare dagbog om hvad du spiser og symptomer du oplever, kan du indsnævre hvilke fødevarer der synes at forårsage dig de fleste problemer og undgå dem. For eksempel tolererer mange mennesker ledningsvand, pocherede æg og fugle med fjernet hud. Nogle mennesker kan tolerere små mængder af fødevarer for at undgå. Ofte læger kan tilbyde modstridende oplysninger, og nogle gange ser du de samme fødevarer på lister over, hvad man ikke skal spise og hvad man skal spise. Så i et vist omfang skal du bestemme, hvad der specifikt giver dig problemer med at identificere, hvilke fødevarer du kan spise, mens du har gallesten.

Del:
Kommentarer