Livsforventning af Parkinsons sygdomspatienter

Livsforventning af Parkinsons sygdomspatienter

Af de 1 million amerikanere, der lever med Parkinsons sygdom, er skuespilleren Michael J. Fox og boxer Muhammad Ali nok den mest kendte. Parkinsons sygdom (PD) er en tilstand, der primært forstyrrer motorstyring (bevægelse), men kan også forårsage problemer med tale, automatiske bevægelser, balance og mental skarphed. PD er kronisk og progressiv, og selv om der er medicinske behandlinger, er der ingen kur på nuværende tidspunkt. Medicinsk behandling og livsstilsændringer kan hjælpe folk med PD at styre deres symptomer og øge livskvaliteten.

Forventede levealder

Med korrekt diagnose og moderne medicinsk behandling kan Parkinsons patienter forvente at leve en normal levetid. Selvom Parkinson alene er ikke dødelig, kan det medføre eller bidrage til andre forhold, som kan forkorte en persons levetid. En patient, som har kæmpet med Parkinson i mange år, kan lide psykiske og fysiske handicap, der gør det sværere at drage fordel af livsforlængende behandlinger.

Symptomer

Det første tegn på Parkinsons sygdom er normalt en tremor på den ene side af kroppen, ofte en opførsel kendt som "pille-rullende" hvor tommelfingre og pegefinger gnider sammen. Denne tremor kan være mild til svær og strækker sig næsten altid til den anden side af kroppen. Parkinsons patienter har også svært ved at påbegynde bevægelse. Deres fødder kan forblive limet på gulvet, når de forsøger at gå, og de kan miste ubestemte bevægelser som at gesture mens de snakker, blinker eller svinger armene mens de går. I de senere stadier kan nogle patienter opleve et tab af ligevægt, og 10 procent til 15 procent kan udvikle demens. Parkinsons kan også påvirke evnen til at tale tydeligt, hvilket får folk til at murre, holde pause, før man siger et ord eller gentag ord. Ingen af ​​disse symptomer forkorter levetiden i sig selv, selvom dem, der oplever demens, ofte er i større risiko for dårlig sundhed og en lavere livskvalitet.

Ă…rsager

Årsagerne til Parkinsons sygdom forstås ikke fuldt ud. Nogle forskere teoretiserer de genetiske faktorer, måske et muteret gen eller miljøgiftstoffer kan være skyldige. Det medicinske samfund er dog enig i, hvad der forårsager Parkinsons symptomer - manglende evne til at producere eller anvende dopamin, en neurotransmitter. Dopamin er en kemisk messenger i din hjerne, der fortæller dine muskler at flytte. Hvis din dopaminproduktion eller modtagelse er defekt, har du svært ved at påbegynde bevægelse, samt at styre nogle bevægelser. Hvad der præcist er at skabe dopaminreduktion eller utilstrækkelig brug hos mennesker med PD er ikke sikkert. Som med andre neurologiske lidelser (som cerebral parese), der påvirker frivillig bevægelse begrænser Parkinsons ikke i sig selv levetiden, medmindre andre tilstande er til stede.

Risikofaktorer

Køn, arvelighed, alder og eksponering for miljømæssige toksiner spiller alle en rolle i din risiko for at udvikle Parkinsons sygdom. Mænd er mere tilbøjelige end kvinder til at udvikle PD. Denne sygdom opstår normalt i middelalderen og øger sandsynligheden, når du bliver gammel, men det påvirker også unge voksne. At have en PD-patient i din familiemedicinske historie øger dine chancer i en vis grad, som ofte udsættes for kemiske toksiner. Samlet set er din chance for at udvikle Parkinsons sygdom mindre end 5 procent.

Behandling

Selvom medicinsk behandling ikke kan helbrede Parkinsons sygdom eller forlænge levetiden i stor grad, kan det klare symptomer og øge livskvaliteten. Farmaceutiske tilgange, som øger forekomsten af ​​dopamin i hjernen og nedsætter eller hæmmer brugen af ​​dopamin, kan medvirke til at stabilisere motorstyringen og reducere eller endog udrydde tremor og anden ufrivillig bevægelse. Disse lægemidler skal overvåges nøje, da et overudbud af dopamin har negative virkninger på motorisk kontrol. Livsstilsændringer, som motion og sund kost, kan holde musklerne til deres bedste evne.

Del:
Kommentarer