Kost til hæmokromatose

Kost til hæmokromatose

Ikke at få nok jern i kosten er mere almindeligt end at komme for meget. Men hvis du har hæmokromatose, skal du være forsigtig med mængden af ​​jern i din kost. Kontakt din læge for at diskutere din diæt til hæmokromatose.

For meget jern og hemokromatose

Hemokromatose er en tilstand, hvor der er for meget jern i dit blod. Din krop har brug for jern for at hjælpe med at transportere ilt til alle celler i din krop. Men hvis du har primær hæmokromatose, absorberer din krop for meget jern fra den mad du spiser, hvilket forårsager forhøjede niveauer. Selvom for mange blodtransfusioner også kan føre til hæmokromatose, er primær hæmokromatose den mest almindelige årsag til overbelastning af jern. Uanset hvad årsagen, høje niveauer af jern i blodet kan skade organer i din krop, herunder din lever og hjerte.

Spis mindre jern-rige fødevarer

Personer med primær hæmokromatose absorberer fire gange mere jern fra mad end den gennemsnitlige person, ifølge Iron Disorders Institute. For at forhindre overdreven jern i blodet skal du begrænse dit indtag af fødevarer højt i jern. Først og fremmest betyder det rødt kød som oksekød, svinekød, svinekød og lam og orgelkød såsom lever. Disse typer fødevarer indeholder hemejern, som er en let absorberet form af jern.

National Institut for Fordøjelsessygdomme og Diabetes og Nyresygdomme tyder på et moderat indtag af disse kød, hvilket ikke er mere end 3 ounce om dagen.

Mad til at spise mere af

Fyld din kost med frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner og nødder. Mens nogle af de fødevarer, der findes i disse fødevaregrupper, indeholder jern, er jernet ikkehemejern, som din krop ikke absorberer såvel som hemejern. Derudover hæmmer fiberen i hele korn, bønner og nødder din absorption af nonhemejernet.

Fødevarer til begrænsning af jernabsorption

Ud over fiber er der andre stoffer i fødevarer, som hjælper med at begrænse din krops evne til at absorbere jern. Inklusive disse typer fødevarer i din kost kan også være nyttige, når du forsøger at reducere jern i dit blod. Oxalat er et stof, der findes i store mængder i en række forskellige fødevarer, herunder spinat, søde kartofler, rødbeder, tørrede figner og linser, som hæmmer jernabsorption. Tanninerne i te og kaffe forhindrer også jernabsorption.

Yderligere tips

Hvis du har hæmokromatose, skal du være forsigtig med kosttilskud. Tag ikke noget kosttilskud, der indeholder jern eller C-vitamin, siger kontoret for kosttilskud. C-vitamin forøger jernabsorptionen. Rådfør dig med din læge, inden du tilføjer noget vitamin eller urtetilskud til dit helbredstilskud.

Sukker øger også din krops jernabsorption, og det anbefales at begrænse dit indtag af sukkerholdige fødevarer, herunder sukkerholdige drikkevarer såsom sodavand.

Hvis dit niveau er højt i blodet, bør du ikke spise rå skaldyr, siger Iron Disorders Institute. Rå skaldyr kan indeholde en bakterie kaldet Vibrio vulnificus, der kan være dødelig for nogen med forhøjede jernniveauer.

Del:
Kommentarer