Karpaltunnelsyndrom efter fødsel

Karpaltunnelsyndrom efter fødsel

Håndledsmerter er almindelige under graviditet og kort efter fødslen på grund af væskeretention, vægtforøgelse og ligamentslaphed. Karpaltunnelsyndrom - kompression af medianernen i håndleddet - forekommer hyppigt under graviditeten. Selvom symptomerne typisk løser inden for en kort periode efter fødslen, fortsætter de nogle gange efter at barnet er født.

Karpaltunnelen er placeret i bunden af ​​håndfladen, lige over håndleddet. Ni sener - forbundet med muskler, der bøjer fingrene og håndleddet - og medianernen rejser gennem denne tunnel. Tunnelen er dannet af små håndledsben og det tværgående karpal ligament, som danner tunnelens "tag".

Medianen giver sensation til tommelfingeren, indekset, midten og tommelfingeren af ​​ringfingeren. Det giver også flere muskler, der bevæger tommelfingeren. Disse muskler er placeret i den daværende eminens, det hævede område af palmen lige under tommelfingeren. Ifølge en artikel offentliggjort i 2009 i "Punjab Journal of Orthopaedics" kan forekomsten af ​​karpaltunnelsyndrom under graviditeten være så høj som 45 procent. Tilstanden udvikler sig typisk i tredje trimester og løses ofte med konservativ behandling efter fødslen.

Symptomer

Karpaltunnelsyndrom forårsager smerte, prikken og følelsesløshed i det område af hånden, der leveres af medianen. Disse symptomer forværres med langvarig fremad eller bagudbøjning af håndleddet. Dette kan forekomme efter fødslen, når du holder en baby under fodring. Gentagne greb eller bevægelser i håndleddet kan også øge disse symptomer.

Langvarig håndledsbøjning er almindelig, mens du sover, og symptomerne på karpaltunnelsyndrom er ofte det værste om natten. Løfte og bære et barnestole ved håndtaget kan også forværre smerte og prikken.

Aktivitetsændring

At ændre daglige aktiviteter kan bidrage til at reducere symptomer på karpaltunnelsyndrom. Straks positionering af håndleddet reducerer trykket på medianen. Når det er muligt, bør denne stilling opretholdes under de daglige opgaver.

Spædbørn bruger meget tid på at fodre, hvilket kræver håndled bøjning i lange perioder. En lille pude eller rullet håndklæde kan bruges til at understøtte babyens hoved eller placeres under moderens arme for at undgå langvarig håndledsbøjning. Amning kan også udføres i en sidelande stilling. Et lille rullet håndklæde eller pude kan placeres bag barnet for at støtte ryggen.

Større muskler bør bruges til at udføre opgaver for at reducere trykket på håndens mindre muskler. For eksempel, i stedet for at gribe håndtaget til at løfte og bære et børns bilsæde, hvil håndtaget på underarmen, tæt på albueforbindelsen.

Behandling

Symptomer på karpaltunnelsyndrom kan påvirke din livskvalitet betydeligt, især for mødre med nyfødte. Behandlingsinterventioner er tilgængelige for at løse disse problemer. Splinting af håndledet i en ret position reducerer trykket i karpaltunnelen. Disse splinter bæres om natten mens du sover og om dagen så meget som muligt.

Pre-made splinter kan købes på mange apoteker. Imidlertid er den indre metalstang typisk placeret i 20 til 30 grader af forlængelse - eller bagudbøjning. Du kan justere spalten for at understøtte en lige håndledsposition. Fjern stangen og træk på den eller brug en gummihammere til at rette den ud. Sæt stangen igen i spalten. Tilpassede termoplastiske splinter er lavet af erhvervsmæssige og fysioterapeuter, der er uddannet i håndterapi.

Håndterapi interventioner, herunder ultralyd, massage, elektrisk stimulering og varme, bruges til at mindske smerte og øge blodgennemstrømningen i karpaltunnelen. Tendon og nerveglidende øvelser er ordineret for at holde disse strukturer bevæger sig glat gennem karpaltunnelen. En steroid injektion kan indgives af en læge for at mindske betændelsen i tunnelen.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2009 i "Wisconsin Medical Journal", havde op til 49 procent af kvinderne diagnosticeret med karpaltunnelsyndrom under graviditeten stadig symptomer tre år efter fødslen. Karpaltunnelsyndrom, der ikke løser med medicinsk behandling efter fødslen, kan kræve kirurgisk indgreb. Kirurgi indebærer at skære det tværgående carpal ligament for at lette trykket på medianenen i tunnelen.

Del:
Kommentarer