Kan parasitterne overføres fra humant spyt?

Kan parasitterne overføres fra humant spyt?

Parasitter er en almindelig lidelse, der påvirker mennesker og dyr. I udviklingslande, hvor sanitet er dårlig, og underernæring er almindelig, kan menneskelige parasitter udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, især for børn, ældre og immunforsvaret, såsom AIDS-syge. Intestinale parasitter er også almindelige i den udviklede verden og overføres let på forskellige måder. Men menneskelig spyt er ikke et almindeligt transmissionsmiddel.

Humane parasitter

Orminfektioner er almindelige for mennesker og ses ofte hos børn. Ifølge Skye Weintraub i sin bog "The Parasite Menace" er orminfektioner hos børn lettere at identificere, da deres lave maveindhold giver et kompatibelt sted for skabningerne at være og kan endda udvises gennem opkast. Hos voksne dræber saltsyre i maven de fleste parasitter og deres æg, men nogle kan passere ind i tyndtarmen og vokse til voksne æglægningsormme.

Overførsel fra afføring

Orm æg er passeret ud af kroppen via endetarmen. Mange orme (som rundorm) lægger æg i tarmene, som derefter sendes ud i afføring. Bænemormsegmenter indeholder mange æg, og hele segmenter udsendes også ud af værtsorganet i afføring. Pinworms wriggle ud af kroppen om natten og lægge æg omkring anusen. Parasitæg inficerer en ny vært, når de kommer ind i kroppen gennem munden, enten ved forurenet mad, vand eller direkte transmission gennem dårlig hygiejne (dvs. ikke at vaske hænder efter brug af toilettet).

Spytkirtlerne

Parasitæg rejser ikke op i kroppen for at blive frigivet via mund- eller spytkirtlerne, da sidstnævnte ikke er en del af mave-tarmkanalen og ikke er vært for intestinale parasitter. Den eneste måde, hvorpå parasitæg kan overføres gennem spyt, er hvis æggene kom ind i munden og straks blev overført til en anden vært; for eksempel en hund slikke sin anus og så straks slikke sin ejerens mund. Selvom det ikke er umuligt, er det ikke sandsynligt, at mennesker vil overføre parasitter på denne måde.

Antistoffer i spyt

En læge kan teste kropslige sekretioner, herunder spyt, for tilstedeværelsen af ​​parasitter i kroppen. Det er muligt at teste spyt for antistoffer som følge af intestinal parasit angreb, og undersøgelser udført i St. Lucia og Tanzania har vist, at dette kan være en effektiv strategi til overvågning af orminfektioner blandt børn. Imidlertid findes parasitæg i fækale prøver og ikke spyt. Parasitantistoffer i spyt er ikke kilder til infektion.

Intermediate værter

Nogle parasitværter, herunder tsetse-flyve og andre blodsugende parasitter såsom flåter, kan overføre sekundære parasitinfektioner, når deres spyt blandes med værtsblod ved at blive bidt, selv om disse ville være blod-og-vævsparasitter snarere end intestinale parasitter. Lopper kan være en mellemvært for bændelorm, men igen inficerer de kun en ny vært, når loppen indtages, for eksempel ved en kattepleje sig med tungen. Intestinal parasitter overføres ikke gennem spyt.

Del:
Kommentarer