Kan du tage probiotika med vitaminer?

Kan du tage probiotika med vitaminer?

Det svimlende udvalg af kosttilskud kan være forvirrende for dem, der ønsker at optimere sundhed og samtidig undgå eventuelle negative virkninger. Nogle piller, når de tages sammen med andre, kan have negative helbredseffekter - mens andre kombinationer er helt uskadelige. Ved at forstå, hvordan probiotika og vitaminer virker, kan man bestemme, om de to skal forbruges sammen.

Definere Probiotika

Probiotika betyder teknisk, "pro-life", da de lever bakterier. Bogen "Bakterier til morgenmad" forklarer endvidere, at udtrykket "bakterier" har en negativ konnotation, men vores kroppe er naturligvis fulde af bakterier. Teknisk kan vores kroppe ikke fungere uden en sund dosis af det! Tænk på bakterier som små soldater, hvis opgaver er at opdele mad. Probiotika er så som backup infanteri - de er ekstra soldater, der hjælper allerede eksisterende bakterier i kroppen, bryder sammen mad.

Probiotika lever naturligt i nogle fødevarer som yoghurt, hytteost og gærede fødevarer som surkål og kombucha te. Probiotika er også i pilleform, og kan købes i vitaminsektionen af ​​specialbutikker som Whole Foods.

Vitaminer

Vitaminer holder kroppen næret og løber glat. Forskellige vitaminer hjælper forskellige dele af kroppen. Vitamin A for eksempel forbedrer synet og holder negle og hud sund. D-vitamin holder knoglerne stærke, og C-vitamin hjælper med jernabsorption. Bogen "The Detox Strategy" definerer, hvordan vitaminer og mineraler virker som katalysatorer til alle kroppsreaktioner: Mens kroppen får brændstof fra sukkerarter i mad, kan den kun udnytte disse sukkerarter ved hjælp af vitaminer. Vitaminer, som probiotika, findes naturligt i fødevarer som frugt og grøntsager, men kan også købes hos dagligvarebutikker og apotek.

Forholdet mellem Probiotika og Vitaminer

Hvordan interaktioner mellem vitaminer og probiotika er bedst forklaret med en metafor. Tænk på probiotika som auto-reservedelsarbejder: De adskiller biler og adskiller de gode arbejdsdele (vitaminer og kulhydrater), mens resten skrotes (som vand og uopløselig fiber, som udskilles). Vitaminer er nyttige auto dele, der genbruges af kroppen. Når vitaminerne er adskilt i fordøjelsesprocessen ved hjælp af probiotika, sættes vitaminer på arbejde, hvor de er nødvendige: D-vitamin er til knoglereservice, mens vitamin A virker på øjen- og hudvedligeholdelse og så videre.

Fra denne analogi fungerer vitaminer og probiotika faktisk godt sammen; begge udfører vigtige, men separate roller. De mødes kun under fordøjelsesprocessen. Vitaminer hæmmer ikke rollen som probiotika, ligesom probiotika ikke hæmmer styrken af ​​vitaminer.

Overvejelser

For at fremkalde denne fordelagtige interaktion mellem vitaminer og probiotika er det ikke vigtigt at købe probiotika og vitaminer. Denne reaktion opstår naturligt, når du spiser: Når maden kommer ind i tarmene, filtrerer kroppen straks, hvad den har brug for fra maden, og udskiller resten. Dyre piller skaber ikke denne proces. Men hvis du ikke har en sund kost fuld af fødevarer, der indeholder næringsstoffer som fibre og sunde bakterier, kan din krop have en vanskeligere tid med fordøjelsen. Ligeledes, hvis din krop går i stykker fra mad og finder få vitaminer til at sende til andre områder af kroppen, vil din generelle sundhed falde.

Advarsel

Du kan ikke overdosis på probiotika. I forlængelse af autofabrikens analogi er for mange arbejdstagere overflødige, men ikke skadelige. Ikke desto mindre kan forbruge for mange probiotiske rige fødevarer som hytteost være skadelig af andre grunde, som f.eks. Højt kolesteroltal eller højt fedtindhold og kalorieindtag. Spis derfor disse fødevarer i moderation og overkonsum ikke dem, bare fordi du føler som om din krop har behov for probiotika.

Det er dog muligt at overdosere vitaminer. Sådanne vitaminer, som kroppen kan opbevare i lang tid (som vitaminer A, D og K) kan forårsage uønskede virkninger, hvis der er for meget til stede. Selvom overdoser er sjældne, kan der indtages mere end ét multivitamin om dagen, som er mere skadeligt end godt. For information om virkningerne af vitamin overdosering, se Ressourcer nedenfor.

Del:
Kommentarer