Iatrogen anæmi

Iatrogen anæmi

Udtrykket iatrogen anæmi beskriver anæmi som følge af gentagen blodindsamling til diagnostisk testning. Det rammer mest indlagt patienter, især de meget unge eller kritisk syge. Iatrogen anæmi kan påvirke en persons tilbagesøgning negativt og kan have alvorlige konsekvenser for dem med hjerte- eller lungesygdom. Sundhedspersonale kan hjælpe med at forhindre denne tilstand ved at undgå overdreven blodprøveudtagning og tage de mindste blodprøver muligt til laboratorietests.

Hvordan Iatrogen Anæmi forekommer

Iatrogen anæmi - også kendt som nosokomial anæmi, undersøgelsesanæmi eller sygehuskøbt anæmi - skyldes blodtab, der opstår ved at samle prøver til laboratorietest. Ifølge en artikel offentliggjort i juni 2005 udgaven af ​​"Journal of General Internal Medicine" er blodprøvetagning forbundet med faldende niveauer af hæmoglobin, det oxygenbårne protein i røde blodlegemer og røde blodlegemer, som begge kan bidrage til udviklingen af ​​anæmi.

Incidens og konsekvenser

Selvom data om forekomsten og forekomsten af ​​iatrogen anæmi mangler noget, bemærker Mayo Medical Laboratories denne type anæmi ikke ualmindeligt. Det rammer hyppigst alvorligt syge hospitaliserede patienter, der kræver hyppige blodprøver og spædbørn med små blodvolumener. Iatrogen anæmi kan resultere i signifikant sygdom eller død hos patienter med sygdomme i det kardiovaskulære system.

Symptomer

Iatrogen anæmi fører til jernmangel. Fordi jern er nødvendigt for at transportere ilt til væv, kan iatrogen anæmi forårsage symptomer forbundet med mangel på ilt. Eksempler er åndenød, brystsmerter, træthed, svimmelhed og et uregelmæssigt hjerteslag. Yderligere symptomer kan omfatte en pounding eller whooshing sensation i ørerne, bleg eller gul hud og kolde hænder eller fødder, noterer American Society of Hematology.

Forebyggelse

En artikel offentliggjort i "European Heart Journal" i september 2007 noterer nøglen til at forhindre, at iatrogen anæmi er blodbevarelse. Dette kan opnås ved at undgå at tage blodprøver fra en patient, medmindre det absolut er nødvendigt at indsamle kun det mindste volumen, der kræves for at udføre en bestemt diagnostisk test, reducere blodprøveudtagningens frekvens og bruge små blodvolumenbeholdere. En artikel offentliggjort i "Journal of General Internal Medicine" i juni 2005 tilføjer, at uddannelse læger og sygeplejersker om den potentielle risiko for iatrogen anæmi kan også bidrage til at forhindre denne tilstand.

Del:
Kommentarer