Hvorfor er følelser og perception vigtige for en person?

Hvorfor er følelser og perception vigtige for en person?

Følelser og opfattelser er de grundlæggende midler, hvorpå folk oplever verden og bygger et verdensbillede for at forklare disse oplevelser. Følelser er direkte sensoriske stimuli, såsom at se figurer og farver, høre lyd eller føle et strejf. Opfattelser er de måder, vi fortolker disse fornemmelser for at give mening om, hvad vi sensorerer.

Sensation Thresholds

I diskussion om sensation inden for psykologi refererer den absolutte tærskel til den mindste perceptible stimulus, der forårsager en fornemmelse. Et lys, der bare er lige lyst nok til at se eller et tryk, der er det letteste tryk, du kan føle, er ved den absolutte tærskel for sensation. Forskellen tærskel refererer til den mindste mulige ændring i en stimulus, der vil registrere i dine fornemmelser som en forskel. Disse tærskler er vigtige, fordi de definerer en persons direkte oplevelse af verden.

Adabtability of Sensation

Mennesker har også evnen til at tilpasse deres fornemmelser for mere effektivt at indsamle relevant information fra deres indstillinger. For eksempel, når der er mange overlappende eller potentielt overvældende stimuli, kan den menneskelige hjerne bruge "signal detektion" til at filtrere ud støj og forbedre opfattelsen af ​​relevante detaljer, som når du hører dit navn talt i et støjende rum eller kigger omkring et rum til røde genstande. På samme måde bliver en konstant fornemmelse mindre opmærksomt over tid, f.eks. Når du holder op med at bemærke en baggrundsstøj, for at skabe plads til nye stimuli, der kan være mere relevante.

Opfattende mønstre

Opfattelser giver folk mulighed for at skabe meningsfulde mønstre ud af de følelser, de oplever. Gestaltteorien beskriver fire måder, at hjernen grupperer lignende objekter for at give mening af dem: lighed (gruppering som objekter), nærhed (gruppering af genstande der er nær hinanden), kontinuitet (genkende mønstre) og lukning (udfyldning af huller i kendte former eller mønstre). Uden denne perceptuelle evne synes verden at være kaotisk, og det ville være svært for folk at give mening om deres oplevelser eller beslutte, hvordan man skal handle.

Betydningen af ​​følelse og perception i dagligdagen

Følelser og opfattelser udgør den måde mennesker ser verden på. Evnen til at indhente information fra virkeligheden og behandle det på meningsfulde måder giver folk mulighed for at danne et verdensbillede, der hjælper dem med at forstå livet og træffe kloge beslutninger. Manglende eller tab af følelser som blindhed eller døvhed skaber et hul i oplevelsen og gør det sværere at forstå begivenhederne fuldt ud. Et opfattelsessvigt fører til fejlfortolkning af livet og manglende evne til at reagere tilstrækkeligt på den aktuelle situation.

Del:
Kommentarer