Hvordan virker et spirometer?

Hvordan virker et spirometer?

Et overblik over spirometri

Spirometri er undersøgelsen af ​​lungefunktion for at udelukke eller diagnosticere årsagen til forskellige bryst- og lungesymptomer. Et spirometer er en enhed, der måler lungefunktion ved at måle mængden af ​​luft, en patient er i stand til at blæse ud af lungerne. En primær læge eller allergiker kan udføre spirometri på en patient, hvis han præsenterer symptomer som åndedrætsbesvær, vejrtrækning, brysttæthed eller åndenød.

Hvad et spirometer mĂĄler

Spirometre måler "tvunget ekspiratorisk volumen", mængden af ​​luft, der kan blæse ud af lungerne i et enkelt sekund. Spirometre måler også "tvunget vital kapacitet", den samlede mængde luft, en patient kan udvise fra hans lunger. Disse to målinger bruges derefter til at bestemme den samlede mængde luft, en patient kan blæse ud i et åndedræt. Selvom der er intervaller til normale aflæsninger, kan de variere afhængigt af patientens størrelse, køn, aktivitetsniveau og alder. Ved hjælp af disse faktorer kan en læge afgøre, om en patients spirometerindlæsninger indikerer en normal luftkapacitet eller obstruktiv luftkapacitet.

Hvordan man bruger et spirometer

Læger instruerer typisk patienten til at trække vejret ind dybt og derefter ånde ud. Derefter skal patienten indånde og forsegle sine læber rundt om spirometerets mundstykke. Lægen eller tekniker kan også få patienten til at stikke på sin næse for at forhindre udslip af luft. Med munden forseglet rundt om mundstykket blæser patienten så hårdt og hurtig som muligt, indtil der er absolut ingen luft tilbage i lungerne. Patienten udfører denne øvelse flere gange for at opnå en gennemsnitlig måling.

Nogle gange vil spirometertest blive administreret før og efter kort øvelse for at afgøre, om en mistænkt lungesituation er motion-induceret, såsom motion-induceret astma. Mere alvorlige lungesygdomme, såsom kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) eller emfysem, vil vise en progressiv forringelse af spirometerlæsningsresultater.

Del:
Kommentarer