Hvordan udvikler en brokkelse?

Hvordan udvikler en brokkelse?

Hvad er en brok?

Hernier sker, når en del af et organ eller kropshulrum - sædvanligvis små dele af tarmene eller fedtvævet fra underlivet - rager ud eller bukker ud fra det område, hvor de normalt er indeholdt. Dette sker normalt, når en abdominalvæg udvikler tårer eller svage punkter. Hernier klassificeres efter, hvor de forekommer:

Inghinal brok er almindelig hos atleter og mænd. De opstår som en bulge i pungen eller lysken. Femorale hernier forekommer i lårets øverste del og er mere almindelige hos kvinder. Incisional brok sker ofte gennem et mavesår.
Umbilical brok er ret almindelig hos nyfødte og udvikler sig, når musklen omkring navlen ikke lukker helt.

Ă…rsager og risikofaktorer

Årsagen til en brok kan være svært at bestemme, selv om de nogle gange skyldes tunge løft eller ekstrem sport aktivitet. De ses almindeligvis hos spædbørn og små børn. De er mere almindelige hos drenge end piger og forekommer hos 5 ud af 100 børn. Symptomer ses ofte ikke før voksenalderen.

Blandt risikofaktorer for at udvikle en brok er familiemedlemmer, der har haft dem. Desuden er de, der diagnosticeres med cystisk fibrose, mere tilbøjelige til at udvikle brok. Baby drenge, der har uendelige testikler, får dem ofte, og folk, der er overvægtige, har større chance for at udvikle en. Endelig kan anstrengelse for at urinere eller få tarmbevægelser til tider forårsage hernier at udvikle sig.

Behandling af hernier

Brok er normalt behandlet med mindre operation, kaldet brok reparation. I de fleste tilfælde vil lægen forsigtigt skubbe brokgen tilbage til sin rette placering og reparere hullet gennem hvilket det udstødte. Sommetider er hullet dækket af et netlignende materiale for at gøre det stærkere. Hernias fører nogle gange til en livstruende reduktion af blodgennemstrømningen, hvilket gør det vigtigt at søge lægehjælp straks, hvis du har mistanke om, at du måske har en brok.

Del:
Kommentarer