Hvordan ser en urolog indenfor en blære?

Hvordan ser en urolog indenfor en blære?

En urolog, der også kaldes en urologisk kirurg, defineres af Medterms som "en læge, der specialiserer sig i sygdomme i urinorganerne hos kvinder og urinveje og kønorganer hos mænd." For at se inde i blæren udfører de en procedure kaldet cystoskopi eller cystouretroskopi ved brug af et instrument kaldet et cystoskop. Cystoskopi giver en urolog mulighed for at se indersiden af ​​den nedre urinveje og bruges til at påvise abnormiteter i den nedre urinvej eller til at hjælpe med kirurgi.

Fungere

Cystoskopi er en diagnostisk procedure, der bruges til at undersøge urinvejen til at hjælpe med at identificere problemer som tidlige tegn på kræft, infektion, indsnævring, obstruktion og blødning. Urinvejen omfatter blæren, urinrøret og åbningerne til urinerne, som er rørene, der bærer urin fra nyren til blæren.

Funktioner

Et cystoskop er et langt, tyndt, hul, fleksibelt, tændt teleskoplignende rør med et lille kamera fastgjort til enden. Det er indsat i blæren gennem urinrøret, hvilket er røret hvor urin passerer fra blæren ud af kroppen og hos mænd, fungerer som passagen til sæd. Cystoskopet giver lægen mulighed for at se detaljerede billeder af urinrøret og blæren for at tage billeder for at kontrollere om urinvejen ser frisk ud og at få biopsi. Derudover tillader det urologen at udføre visse procedurer og få adgang til disse kropsdele med kirurgiske instrumenter.

Betydning

En cystoskopi udføres normalt for at evaluere og diagnosticere problemer, som kan føre til obstruktion eller tilbagestrømning af urin. Nogle tilstande eller grunde til en urolgist til at anbefale en cystoskopi inkluderer en usædvanlig vækst, polyp, tumor eller kræft i urinvejene eller prostatakirtlen, godartet prostatisk hypertrofi (BPH), kronisk bækkenpine, hyppige urinvejsinfektioner (UTI'er), blod i urinen, hyppigt og presserende behov for at urinere, sten, smertefuld vandladning, urinvejs abnormiteter og traumatisk skade i urinvejen.

Procedure

Generelt indebærer prodecuren for en cystoskopi at give patienten beroligende eller bedøvende. Patienten er placeret på ryggen på undersøgelsestabellen med begge fødder anbragt i omrøringer. En lokal anæstetisk gel indsættes i urinrøret for at dæmpe området ved hjælp af et specielt kateter. Når gelen har taget i brug, indsætter urologen cystoskopet i urinrøret for at lede efter abnormiteter eller forhindringer, så flyttes til blæren for at kontrollere eventuelle abnormiteter. Urologen kan blande blæren med sterilt vand eller saltvand for at få en klarere udsigt. Sommetider føres en lille enhed gennem cystoskopet for at indsamle en vævsprøve til en biopsi eller en urinprøve. Når proceduren er afsluttet, fjernes cystoskopet forsigtigt.

Risici

Komplikationer kan opstå på grund af en cystoskopi, herunder infektioner, blødninger, urinretention og blæreperforering. Kvinder, der er gravide, eller som tror, ​​at de er gravide, bør underrette urologen, inden de går igennem proceduren. Risici kan variere afhængigt af specifikke medicinske tilstande, og hvis du har en urinvejsinfektion, kan det også forstyrre proceduren.

Del:
Kommentarer