Hvordan man siger, hvis en sort plet på ansigtet er hudkræft

Hvordan man siger, hvis en sort plet på ansigtet er hudkræft

Ifølge Mayo Clinic er hudkræft stigende. Der er tre typer hudkræft: basilcellekarcinom, pladecellecarcinom og melanom. Melanom er den mest alvorlige type hudkræft, men hvis du opdager det tidligt, kan behandlingen være vellykket. De områder, der mest sandsynligt har pletter, er hovedbund, læber, ører, nakke, bryst, arme, hænder, ben og ansigt. Spots kan forekomme pludselig eller langsomt over tid.

Kend typer hudkræft. Viden er nøglen til sundhed. Basalcellekarcinom er en voksagtig bump eller en flad ardlignende læsion, der kan være kødfarvet eller brun. Skævtcellercarcinom er en fast rød knude eller en flad skællet læsion. Basal og pladecellerkræft opstår normalt på læber, ører, nakke, hænder eller arme. Melanom kan vise sig overalt på kroppen eller på en eksisterende muldvarp. Det har forskellige former og farver. Det kunne være en stor brun form med sorte pletter. Det kan være en muldvarp, som ændrer farve eller blødninger. Det kan være en læsion, som har uregelmæssige kanter eller en kuppelformet bump.

Undersøg dit ansigt regelmæssigt. Hudkræft vil ændre sig over tid. Se efter læsioner, der ændrede farve, størrelse eller form. Føl stedet at se om det ændrede sig. Se efter asymmetriske former. Den ene side kan hæves og den anden side flad. Grænser kan være vage. Se efter flere farver.

Undersøg hele din krop. Melanom spredes, mens basalcelle ikke spredes, og pladecelle er ikke egnet til at sprede sig. Melanom kan dukke op på bagagerummet, hovedet eller halsen på mænd og på kvindernes ben eller arme. Kig efter hurtig størrelse stigning i løbet af et par uger.

Tal med din læge. Selv en lille, sort plet kan være alvorlig. En læge bør se enhver vækst, der er større end en blyantslet. Din læge kan straks fortælle om et sted er kræft. Lægen vil lave en biopsi for at bestemme kræftstadiet. Ikke alle hudændringer skyldes kræft, og en sort plet indebærer ikke nødvendigvis kræft. Det er vigtigt at se lægen, så behandlingen kan begynde med det samme, hvis det er kræft.

Tips

Beskyt din hud. De fleste hudkræft er forårsaget af over udsættelse for sol. Brug solcreme selv om vinteren og i overskyet dage. Undgå solen i højeste tid på dagen mellem kl. 10.00 og kl. 16.00. Bliv fortrolig med din krop, så du er opmærksom på nye pletter.

Advarsler

Sæt aldrig af læge, når der opstår en læsion eller plet og forsvinder ikke.

Del:
Kommentarer