Hvordan man fortæller, om din lever er forstørret?

Hvordan man fortæller, om din lever er forstørret?

Den menneskelige lever fungerer som en slags screening system til kroppen, forarbejdning af toksiner fra mad, alkohol og andre stoffer, vi forbruger eller absorberer. En voksen lever rivaler en fodbold i størrelse; under de fleste omstændigheder vil du ikke føle det gennem eller under ribcage. Hepatomegali, det medicinske udtryk for en forstørret lever, er et underliggende tegn på leversygdom, såsom hepatitis, samt en række andre medicinske tilstande, herunder mononukleose og visse former for kræft. Hør tegn på en forstørret lever; hvis det er nødvendigt, kan din læge diagnosticere forstørret lever gennem fysisk undersøgelse, medicinsk historie og billedteknologi.

Kend symptomerne forbundet med et forstørret lever-almindelige symptomer omfatter mavesmerter og ømhed. Se efter gullig hud eller øjenvitt: en tilstand kaldet gulsot, der ofte peger på leversygdom og kan forekomme i forbindelse med leverforstørrelse.

Vurder dine badeværelser vaner og appetit for at afgøre, om du kan vise tegn på leversygdom, en række medicinske tilstande præget af en hævet lever. Pas på meget mørk urin, blod i afføringen, lille eller ingen appetit og kvalme - alle mulige indikatorer.

Udfør en selvtest for at afgøre, om din lever er større end den skal være. I de fleste tilfælde strækker en normal lever ikke forbi bunden af ​​din ribcage, medmindre du tager dyb indånding, ifølge National Institutes of Health. Palpitate (forsigtigt tryk ned på) området under dine ribben; hvis du kan mærke orgel med fingrene, har du sandsynligvis en hævet lever.

Tag hensyn til enhver adfærd, der kan øge risikoen for at udvikle leversygdom. Ifølge American Liver Foundation bør kvinder begrænse deres indtagelse af alkoholholdige drikkevarer til en hver dag for at nedsætte deres risiko for leversygdom. De fleste mænd kan sikkert forkæle to drikkevarer dagligt for at opretholde levers sundhed. Undgå rekreative injicerbare stoffer og usikre sex, hvilket også kan øge din risiko for at få hepatitis. Hvis du falder ind i nogen af ​​disse risikogrupper og oplever andre symptomer i overensstemmelse med leversygdom, kan du lide af en forstørret lever.

Planlæg en fysisk eksamen med din læge, så hun kan afgøre, om du har en forstørret lever. Hun vil undersøge dig visuelt, tage højde for eventuelle risikofaktorer fra din livsstil og kan bestille billedbehandlingstest som røntgenstråler og sonografi for at bestemme størrelsen på din lever. Diagnostisk teknologi kan også afsløre vækst, som indikerer levercancer eller anden sygdom.

Giv blodprøver til måling af leverfunktion. En forstørret lever på grund af en underliggende sygdom kan forringe den korrekte leverfunktion. Din læge kan også kræve vævsprøver til at bestemme årsagen til en forstørret lever.

Del:
Kommentarer