Hvordan man forbereder sig til en PSA-test

Hvordan man forbereder sig til en PSA-test

Mænd over 50 år, der oplever hyppig smertefuld vandladning og ryg- eller bækkenpine kan have prostatacancer. For at teste dette, bestiller en læge en PSA (prostata specifik antigen) test ved at tage en blodprøve. Forhøjede resultater fra testen kunne tyde på behovet for opfølgende test for at diagnosticere prostatacancer. Da nogle livsstilsfaktorer kan øge PSA-niveauerne og vise en falsk højde, skal mænd, der har testen, forberede sig til deres PSA-test.

Giv din læge en kopi af både din medicinske historie og alle medicin du tager i øjeblikket. Følg hans anvisninger vedrørende, om du skal stoppe med at tage medicin før testen. Nogle kemoterapi stoffer resulterer i lavere PSA test resultater end dem faktisk i kroppen.

Undgå fysiske aktiviteter, der anvender unaturligt pres på kønsorganerne. Stop aktiviteter som cykling og ridning i tre dage før PSA testen. Tryk på prostata kan fejlagtigt øge PSA testresultaterne.

Har ikke sex i mindst 24 timer før testen. PSA-testresultater efter at en mand ejakulerer ikke nøjagtigt afspejler PSA-niveauerne i blodet.

Spørg din læge om at planlægge PSA-testen før en digital rektalundersøgelse (DRE), som kan ændre resultaterne af en PSA-test. En DRE kan dog diagnosticere prostatakræft.

Del:
Kommentarer