Hvordan arbejder kliniske termometre?

Hvordan arbejder kliniske termometre?

typer

De tidligste kliniske termometre var kviksølvbaserede, bestående af en lille pære fyldt med kviksølv og forbundet til en tynd glashals. Efterhånden som temperaturen stiger, udvides kviksølv, hvilket får det til at blive tvinget op i nakken. På grund af kviksølvets toksicitet og faren for at disse termometre går i stykker, bruger mange kliniske termometre andre metoder til at bestemme temperaturen, såsom infrarød energi. Disse kliniske termometre bruger et instrument kaldet en termopil til at detektere infrarød energi, som er direkte relateret til temperaturen. Termometeret omdanner derefter målingerne fra termopilen til temperaturen.

Anvendelser

Det mest almindelige brug af et klinisk termometer er at tage "dagtemperatur" i løbet af en normal dag. Denne temperatur kan bruges til at søge feber, hvilket ofte er tegn på infektion. En anden anvendelse af et klinisk termometer er ved læsning af en basal temperatur, som er en persons temperatur umiddelbart efter opvågnen. Denne læsning er mere følsom for små ændringer i kropstemperaturen, og muliggør testning for ægløsning eller for ændringer i funktionen af ​​skjoldbruskkirtlen.

Metoder

Den mest almindelige metode til at tage en persons temperatur er ved at få en mundtlig læsning. Dette indebærer at holde termometeret i patientens mund. Hvis dette ikke er muligt, eller hvis en mere nøjagtig læsning er nødvendig, kan en rektal måling være nødvendig. Dette gøres ved at indsætte termometeret i patientens rektale hulrum ved hjælp af smøring. I nogle tilfælde kan termometre tage aflæsninger fra andre hulrum som øret.

Del:
Kommentarer