Hvor ofte skal du få lungebetændelse?

Hvor ofte skal du få lungebetændelse?

Lungebetændelse er en betændelse i lungerne. Dets årsag kan være fra en bakteriel infektion, virus, svampe, parasitter eller en kemisk eller fysisk skade på lungerne. Ifølge Centers for Disease Control (CDC) er der hvert år en halv million tilfælde af lungebetændelse, og 50.000 mennesker dør. Halvtreds procent af disse dødsfald er mennesker 65 år og ældre og kunne have været forhindret i lungebetændelsesvaccinen.

Hvem skal få vaccinen?

Det er bedst at få skuddet før 65 år, da virkningerne er større jo yngre du er. Men hvis du ikke er vaccineret, og du er 65 år eller ældre, skal du have vaccinen, selvom du tidligere har haft lungebetændelse. Hvis du ikke er sikker på, om du har skudt, er det stadig sikkert at få en. Børn 2 år eller ældre, der har langsigtede sundhedsspørgsmål som hjertesygdom eller diabetes eller har en tilstand, der sænker kroppens modstandsdygtighed mod infektion (såsom nyresvigt, leukæmi eller stråling) skal også få skuddet. Visse indianske og alaskanske indfødte populationer anbefales også til at modtage vaccinationen.

Hvor ofte har jeg brug for vaccinen?

CDC siger, at det ikke er klart, hvor længe vaccinen varer. Yngre patienter, der får lungebetændelse, anbefales ofte at få en anden dosis fem eller ti år senere, men der er bekymring for, at de efterfølgende doser måske ikke giver så meget immunitet. Hvis du er 65 år eller ældre, behøver du kun ét skud. For dem der er yngre, kan du have brug for en booster. Kontakt din læge for at være sikker.

Beskyt dig selv

Lungebetændelsesskuddet forhindrer ikke alle typer lungebetændelse, men det er effektivt til at beskytte folk mod de mere aggressive pneumokoksygdomme. Infektionssygdomme ekspert Dr. Pierce Gardner siger, at risikoen for at få lungebetændelse stiger betydeligt omkring 50 år. Som følge heraf favoriserer han at have den anbefalede alder for lungebetændelsesvaccinen ændret fra 65 til 50. Denne henstilling bliver stadig gennemgået af CDC.

Del:
Kommentarer