Hvor lang tid varer tyfus vaccinen sidst?

Hvor lang tid varer tyfus vaccinen sidst?

Tyfusfeber er en sygdom rejsende bør tage alvorligt. Ifølge centrene for sygdomsbekæmpelse og beskyttelse resulterer 30 procent af tilfælde af ubehandlet tyfusfeber i døden. Tyfusfeber, som er forårsaget af Salmonella typhi-kimen, er sjælden i USA, men almindelig i visse udviklingslande eller dem med dårlig spildevand og vandbehandling. Hvis du rejser i udlandet, skal du sørge for, hvornår du skal få din tyfus vaccination - samt hvor længe det vil beskytte dig mod denne potentielt dødelige sygdom.

Oral Route v. Injektion

Tyfus vaccinen kan administreres på en af ​​to måder. Oral medicin indeholder en levende men svækket virus og kan gå under handelsnavnet Vivotif. En injektion, der indeholder en inaktiveret (død) virus. Begge metoder til tyfus vaccination tilbyder forskellige beskyttelseslængder.

Typhoid Vaccine: Oral Route

Den orale tyfus vaccine administreres fire gange, to dage fra hinanden, med den sidste dosis taget mindst en uge før rejse. Denne vaccine varer i op til fem år, hvorefter en boosterdosis gives til personer, der planlægger at fortsætte deres rejser eller som ellers anses for at være i fare for at få tyfusfeber.

Tyfus vaccine: Injektion

Tyfusinjektionen gives kun én gang, mindst to uger før rejsen. Injektionen varer kun to år i forhold til de fem års beskyttelse, der tilbydes af den mundtlige tyfusvaccine. Efter to år er der brug for et boostskud til folk, der planlægger at fortsætte med at rejse i lande, hvor tyfus er almindelig, eller som ellers er i fare.

Hvem fĂĄr det?

Den orale tyfus vaccine anbefales ikke til børn yngre end 6 år, mens børn 2 eller ældre kan modtage injektionen af ​​tyfus vaccine. I de fleste tilfælde gives tyfusvaccinen til personer, der rejser til områder i verden, hvor tyfusfeber er noteret - Afrika, Asien og Latinamerika - men det er også passende for dem, der arbejder med Salmonella typhi eller som er udsat for potent tyfus luftfartsselskaber. Vaccinen kan tilbyde beskyttelse, men det er ikke altid effektivt. Rejsende opfordres til at se hvad de spiser og drikker i udlandet.

Bivirkninger

Tyfus vaccinen kan forårsage milde bivirkninger, typisk feber, hovedpine, kvalme eller opkastning. De, der får tyfusinjektionen, kan bemærke rødme og ømhed omkring injektionsstedet. Meget sjældent vil komplikationer opstå ved at modtage tyfus vaccinen. Dem, der bemærker en ekstrem høj feber eller som oplever en allergisk reaktion - hvæsen, elveblødninger, vejrtrækningsbesvær - skal straks søge lægehjælp.

Mere om tyfus feber

Er du en passende kandidat til tyfus vaccination? Læs mere om tyfusfeber, når vaccination er hensigtsmæssig, og hvordan du yderligere kan beskytte dig mod tyfus ved at konsultere CDC-linket nedenfor.

Del:
Kommentarer