Hvor lang tid tager hele fordøjelsesprocessen?

Hvor lang tid tager hele fordøjelsesprocessen?

Fordøjelsesprocessen starter ved indtagelse og masticering og slutter med afføring. Hvert trin i processen er unik for den enkelte, og der er ingen fastsat tidsgrænse for fordøjelsen. Men der er normale områder for fordøjelsen, og i de fleste raske voksne tager hele fordøjelsesprocessen fra 24 til 72 timer. Fiberhjælpemidler med eliminering ved at give grovfoder og stimulerende peristaliteter, muskelsammentrækninger i fordøjelseskanalen. Jo mere fiber i kosten, desto hurtigere bliver processen.

Indtagelse

Tygeprocessen tager normalt et par sekunder, da der er opbrudt mad i munden, fugtet med spyt og dannet i en bolus (eller kugle) til indtagelse. Under mastication blander spyt med maden, og amylasen i spytet begynder at bryde ned stivelserne og simple sukkerarter. Når maden er tilstrækkeligt tygget, rejser den ned i spiserøret til maven. Jo længere vi tygger, desto mere er fødevaren opdelt, hvilket øger den samlede fordøjelsesgrad.

Maven

I maven bades maden i saltsyre, som yderligere bryder ned stivelser og initierer proteinfordøjelse. Maven virker også som en blender, der kurerer fødevaren i et stof kaldet chyme. Når fødevaren er tilstrækkeligt churned, frigives den i små trin i tyndtarmen. Udslipshastigheden varierer afhængigt af mængden af ​​madstof, der allerede er i tarmene. Ofte, hvis der er megen mad i maven, vil dette indlede afføring for at gøre plads til mere mad. Derfor har folk ofte en afføring efter et solidt måltid. Det tager overalt fra fire til fem timer for mad til helt at fjerne maven. Dette afhænger af mave størrelse, mængden af ​​indtaget mad og mængden af ​​materiale, der allerede er i tarmene.

Tyndtarmen

Når chymen kommer ind i tolvfingertarmen, frigiver bugspytkirtlen og galdeblæren fordøjelsesenzymer, der bryder fødevaren ned i dets kemiske komponenter. Tyndtarmen er hvor den virkelige fordøjelsesproces finder sted, da de kemiske elementer fra mad absorberes i blodstrømmen. Tyndtarmen er atten til 21 meter lang, og det kan tage mad overalt fra 3 til 6 timer for at passere hele vejen igennem.

The Great Intestine

Som fødevaren rydder tyndtarmen migrerer den til tyktarmen (eller tyktarmen), hvor den er forberedt til eliminering. Vand og mineraler fjernes, størkner chymen i fækalt stof, som derefter migrerer til endetarmen, hvor det fjernes fra kroppen. Tykktarmen er cirka fem til seks meter lang, og det tager 30-30 minutter til mad at passere igennem.

Unormal fordøjelse

Der er tilfælde hvor fordøjelsen er unormalt langsom eller hurtig. I kostvaner, hvor fiber mangler, forbliver fækalt stof i tyktarmen længere, fordi fiberen ikke er der for at stimulere tarmmusklerne og hjælpe med fordøjelsen. Dehydrering kan også nedsætte fordøjelsen, fordi der ikke er nok vand til at hjælpe med fordøjelsesprocessen. Overbrug af afføringsmidler kan forstyrre normale tarmrytmer, der resulterer i forstoppelse, når afføringsmiddelbruget stoppes. Sygdom kan også påvirke fordøjelsen ved at forårsage diarré eller forstoppelse. Medikamenter kan også påvirke tarmfunktionen, og nikotin og koffein er begge kendt for at stimulere tarm- og hastighedsafføring. Endelig forsinker en kost højt i forarbejdede og fede fødevarer også fordøjelsen, fordi disse komponenter er sværere at bryde ned og tage længere tid at absorbere.

Forskellige fødevarer, forskellige priser.

Det er interessant, at al mad ikke bevæger sig gennem fordøjelseskanalen i samme hastighed. Der er heller ikke spaltet mad i den indtastede rækkefølge. Det er muligt for materie fra aftensmad at passere før noget fra morgenmad (eller endda noget fra middag dagen før). Dette skyldes, at fordøjelsessystemet fordøjer forskellige elementer i forskellige satser. Kulhydrater er det nemmeste at fordøje og rydde systemet først, kød og fedt tager lang tid. Så en hjertelig, kødfyldt morgenmad vil forblive i tarmene længere, mens en lys salat fra frokosten vil passere igennem.

Del:
Kommentarer