Hvor lang tid tager det for at slippe af med den hvælende hoste hos voksne?

Hvor lang tid tager det for at slippe af med den hvælende hoste hos voksne?

Pertussis eller kighoste var en almindelig årsag til barndoms sygdom og død indtil slutningen af ​​1940'erne, hvor en effektiv vaccine blev indført. I løbet af de næste 30 år faldt forekomsten af ​​kighoste dramatisk. I 1980'erne begyndte pertussis at gøre en langsom tilbagesendelse, ofte inficere mennesker, der var blevet immuniseret. I dag er de fleste pertussis tilfælde diagnosticeret hos mennesker ældre end 10. Mange voksne med kighoste er kommet tilbage inden for få uger, men nogle menneskers symptomer vedvarer i flere måneder.

Tidlige symptomer ligner en forkølelse

Bordetella pertussis, den bakterie, der forårsager kikhoste, er en meget smitsom organisme, der spredes fra person til person via luftbårne dråber. Når bakterierne kommer ind i luftvejene, multiplicerer de og producerer et toksin, der irriterer dine luftveje. De første symptomer på pertussis - en løbende næse, vandige øjne, nysen og en mild hoste - begynder 1 til 2 uger efter infektion. Antibiotikabehandling i løbet af dette katarrale stadium kan forkorte sygdommens forløb, men mange mennesker afviser deres symptomer som forkølede og undlader at søge lægehjælp. Behandling under senere stadier af pertussis hjælper med at forhindre smitteudbredelse, men forkorter ikke sygdommens forløb.

Hoste Spasmer

Mod slutningen af ​​catarrhalstadiet, som varer 1 til 2 uger, bliver din hoste mere alvorlig. Mens nogle voksne med kighoste kun udvikler en gnidende hoste, har andre de klassiske hostende paroxysmer - 5 til 10 kraftige hurtige hoster - efterfulgt af det hurtige indtag af luft, der forårsager hvirvelen af ​​pertussis. Nogle mennesker bliver blå under en hostende paroxysm, og opkastning efter et hoste er ikke usædvanligt. Dette paroxysmale stadium af pertussis kan vare 6 uger eller længere.

Langvarig Recovery

Når du går ind i det sidste konvalescerende stadium af pertussis - et stadium der kan vare 2 til 12 uger - bliver dine hostende spasmer gradvist faldende i hyppighed og sværhedsgrad. Du kan få et midlertidigt tilbageslag, hvis du får en forkølelse eller kommer i kontakt med noget, der irriterer dine luftveje. I løbet af dette stadium udløses din host af den vedvarende luftvejsbetændelse forårsaget af pertussis toksin, snarere end selve bakterierne. Antibiotika, ekspektoranter, dekongestanter og hostehæmmere er usandsynligt at forbedre dine symptomer i de paroxysmale og konvalescerende stadier. Din læge kan ordinere et kursus antibiotika for at beskytte folkene omkring dig mod infektion.

Komplikationer

Spædbørn og småbørn er mest tilbøjelige til at udvikle pertussisrelaterede komplikationer, som omfatter lungebetændelse, asfyxi, dehydrering, hjerneskade, anfald og død. Selvom de fleste komplikationer og dødsfald forekommer hos spædbørn under 1 år, kan lungebetændelse på grund af pertussis være dødelig i alle aldre. Og selvom de fleste voksne er i besiddelse af kighoste uden at udvikle alvorlige komplikationer, er vaccination vigtig hos ældre for at forhindre spredning af det til spædbørn og børn.

Variabel Kursus

Den kinesiske kalde pertussis "den 100-dages hoste", som passende beskriver sin kursus i mange voksne. Men sværhedsgraden og varigheden af ​​symptomer varierer blandt mennesker. Nogle personer med delvis immunitet på grund af en tidligere vaccination kan have kortere, mildere kurser. Andre kan hoste vedvarende eller intermitterende i 4 til 6 måneder. Fordi hverken vaccination eller infektion giver livslang immunitet, skyldes en stor del af genopblussen hos pertussier blandt voksne nedsat immunitet. Dette har ført til, at Det Rådgivende Udvalg for Immuniseringspraksis anbefaler en 1-time boostervaccination for alle voksne. Spørg din læge, hvis du skal vaccineres mod pertussis.

Del:
Kommentarer