Hvor lang tid lever mennesker på nyredialyse?

Hvor lang tid lever mennesker på nyredialyse?

Det er en meget skræmmende tid, når du eller en person, du bryr dig om ansigter, den sidste fase af nyresygdom. Spørgsmålet "hvor lang tid lever folk på nyredialyse?" kan skabe en meget nyhedsværdig virkelighed. Men svaret afhænger af en lang række variabler.

Tidsramme

Dem, der gennemgår nyre dialysebehandling, har en meget generel gennemsnitlig forventet levetid på fire år. Men mange scenarier kommer i spil med nogle patienter, der nyder et vældig liv i så længe som 25 år.

"Vi ved endnu ikke, hvor længe patienter i dialyse vil leve," siger National Kidney Foundation. "Vi tror, ​​at nogle dialysepatienter kan leve så længe som mennesker uden nyresvigt."

Statistik

Der er dog mere direkte statistik til rådighed. Læger vurderer patientens sandsynlighed for overlevelse ved at se på den procentuelle chance for at leve en, to, fem og ti år efter behandlingens begyndelse. Denne form for formel anvendes blandt mange sygdomme, herunder hjertesygdomme, kræft- og dialysepatienter.

Det nationale institut for diabetes og fordøjelses- og nyresygdomme rapporterer dialysens overlevelsesrate på tæt på 80 procent gennem et år, 64 procent gennem to år, 33 procent efter fem år og 10 procent gennem 10 år.

Variable

"En anden vigtig kendsgerning er, at ud af de 20 procent af dialysepatienter, der dør i det første år, dør 50 procent i de første tre måneder. Der kan være en række årsager til dette, f.eks. Hvor gammel patienten er, hvor syg er de var da de startede dialyse og hvilke andre problemer og sygdomme de har, "siger Andy Stein og Janet Wild i deres bog Nyredialyse og Transplantater: Den Fingertips Guide. "Folk med højt blodtryk eller diabetes er ikke så tilbøjelige til at leve 10 år på dialyse som dem med enten polycystisk nyresygdom eller glomerulonephritis."

Sygdom årsag

Faktisk spiller årsagen til nyresvigt en stor rolle i overlevelsesraten for dem, der er i dialyse.

Polycystisk nyresygdom: 94 procent overlevelse gennem år et, 70 procent gennem år fem og 42 procent efter 10 år.

Glomerulonefritis: 88 procent overlevelse gennem år en, 58 til fem og 37 procent efter 10 år.

Obstruktiv nefropati: 82 procent gennem år 1, 46 procent gennem år fem og 21 procent efter 10 år.

Ukendt: 70% gennem år 1, enogfyrre procent gennem år fem og nitten procent efter ti år.

Højt blodtryk: 77 procent gennem år 1, 33 procent gennem år fem og 14 efter 10 år.

Diabetes: 71 procent gennem år 1, 29 procent gennem år fem og 11 procent efter 10 år.

Alder

Som man ville forvente, overlever yngre mennesker længere på dialyse end ældre patienter. Otteogtreds procent af dem under 20 år vil leve gennem fem års dialyse. 70 procent af patienterne mellem 20 og 44 år vil overleve gennem fem år, 44 procent af dem mellem 45 og 64 vil leve gennem fem års behandling, og kun 21 procent af dialysepatienter mellem 65 og 74 år vil overleve gennem fem år. Antallet falder til 10 procent for dem over 74 år gamle.

Del:
Kommentarer