Hvor hurtigt spredes ovariecancer?

Hvor hurtigt spredes ovariecancer?

Ifølge Ovarial Cancer National Alliance er ovariecancer højt på listen over kræftdødsfald blandt amerikanske kvinder. Dens høje dødsfald skyldes dels, at det er meget vanskeligt at diagnosticere i sine tidlige stadier. I de fleste tilfælde kan det kun detekteres ved mikroskopisk undersøgelse. På det tidspunkt, hvor sygdommen er blevet positivt detekteret, er der allerede sket alvorlige skader i større dele af kroppen. Ovariecancerceller spredes meget hurtigt.

Symptomer på æggestokkens kræft

Ovariecancer opstår i æggestokkene, når sunde æggestokke begynder at formere sig unormalt. Denne abnormitet producerer tumorer i en eller begge æggestokke. Desværre er der ingen signifikante symptomer på sygdommen på dette tidspunkt. Kvalme, træthed eller fordøjelsesbesvær, der normalt ledsager sygdommen, forveksles ofte med andre sundhedsmæssige forhold. På det tidspunkt er der mere alvorlige symptomer, som bverv og rygsmerter, vaginal blødning og smerte under samleje, har kræften allerede spredt sig til andre organer og har gjort betydelige skader.

Historie

Ovariecancer udvikler sig ofte hos kvinder med en familiehistorie af sygdommen. En kvinde med en betydelig familiehistorie af brystkræft har også en større chance for at udvikle sygdommen. Fedme, alder og dårlig kost er andre faktorer, som kan bidrage til udbruddet af denne voldsomme tilstand. Menopausale kvinder er hovedsageligt i fare, men sygdommen kan også forekomme hos ikke-menopausal kvinder. Fertilitetslægemidler øger risikoen for kræft i æggestokkene.

Typer af ovariecancer

Æggestokkræft består af tre typer, bestemt af de celler, hvor kræften udvikler sig:

Epitelcancer er den mest almindelige og forekommer normalt hos kvinder 40 og ældre. Ifølge American College of Obstetricians og Gynækologer stammer omkring 85 til 90 procent af alle æggestokkene fra epithelceller. Epitelceller dækker overfladen af ​​æggestokkene.

Germ-celletumorer forekommer hos ca. 5 til 20 procent af ovariecancerpatienter. Germ celler er celler i æggestokkene, hvorfra æggene udvikler sig. Kræft, der udvikler sig fra disse celler, forekommer primært hos børn og unge.

En tredje type kræft i æggestokkene kaldes kønstrengstromtumorer. Denne type kræft tegner sig for de fleste hormonalt aktive æggestokkene. Disse tumorer forekommer inde i æggestokkene i bindevæv. Kønstrengstromale tumorer har ofte mere specifikke symptomer såsom vaginal blødning og sjældne menstruationsperioder.

Stadier af ovariecancer

Der er flere stadier af ovariecancer:

I fase I er kræftcellerne indeholdt i en (eller muligvis begge) æggestokke. Cellerne kan også være placeret på overfladen af ​​æggestokkene eller i væsken opnået fra maven.

Trin II består af celler, der har spredt sig fra det berørte æggestok (eller æggestokkene) til andre væv i bækkenområdet. Livmoderen og æggelederne kan påvirkes på dette stadium.

I trin III har de unormale celler spredt sig til væv uden for bækkenområdet. Cancercellerne kan være placeret i lymfeknuderne eller uden for leveren.

På avanceret trin IV har kræftceller fundet vej til væv uden for underlivet. Leveren, lungerne og andre relevante organer er nu berørt.

Væksthastighed for æggestokkens kræft

Selv om æggestokkene kan spredes gennem hele kroppen, forbliver det normalt i maven og påvirker organer som mave, tarm og lever. Kvinder opfordres til at holde sig i overensstemmelse med deres kroppe og har regelmæssige gynækologbesøg, da æggestokkene kan udvikle og sprede sig meget hurtigt. Hvis kræften går ukontrolleret, udføres der store skader på organerne, og døden er nært forestående.

Behandling af kræft i æggestokkene

Læger ordinerer ofte kemoterapi som en forebyggende foranstaltning for kræft i æggestokkene. Kirurgi anbefales normalt til kvinder med høj risiko. Forebyggende kirurgi eliminerer dog ikke alle risici for at udvikle sygdommen. Der har været meget diskussion om sen af ​​muligheden for at afværge sygdommen med p-piller. Denne metode er imidlertid ikke for alle. Kvinder skal være vidende om genetiske lidelser i deres familiehistorie, søge genetisk rådgivning og fortsætte med regelmæssige kontrolbesøg for at forbedre chancerne for at afværge sygdommen. Behandling efter diagnose af ovariecancer omfatter kirurgi, kemoterapi og strålingsbehandlinger i specialiserede tilfælde.

Overlevelsesrate for kræftpatienter i ovarie

Ifølge en nylig medicinsk undersøgelse foretaget af American Cancer Society overlever ca. 3 ud af 4 kvinder med ovariecancer mindst et år efter diagnosen; 46 procent lever mindst fem år. Hvis kræften opdages og behandles, inden den spredes uden for æggestokken, er der en femårig overlevelsesrate på 93 procent. Kvinder under 65 år har en højere forventet levetid end deres ældre kolleger. Patienter med lav grad af kræft og dem, der behandles med kemoterapi, har også en større overlevelsesrate. Kvinde, der diagnosticeres med stadium IV kræft i æggestokkene, gives generelt om en 20 procent chance for overlevelse i løbet af de næste fem år.

Del:
Kommentarer