Hvilken del af hjernen styrer følelser?

Hvilken del af hjernen styrer følelser?

Hjernen er det mest komplicerede organ i vores krop. Forskellige dele af hjernen styrer forskellige typer følelser. Når alle disse dele fungerer korrekt, gør det os følelsesmæssigt sunde og stabile. Fejl kan dog føre til alvorlige følelsesmæssige problemer.

Deep Limbic System

Det dybe limbiske system (DLS) ligger i hjernens centrale område og handler om en valnøds størrelse. Det spiller en afgørende rolle i indstillingen af ​​en persons følelsesmæssige tilstand. Som et mentalt fotoalbum gemmer DLS højt ladede følelsesmæssige minder, både positive og negative. Denne livslange oplevelse af vores følelsesmæssige minder påvirker vores følelsesmæssige tone. For eksempel får traumatiske oplevelser normalt en person til at blive negativ og melankolsk, mens mennesker med positive følelsesmæssige minder er mere optimistiske og generelt glade.

Prefrontal Cortex

Den prefrontale cortex (PFC) er i den forreste halvdel af hjernen. Det er ansvarligt for vores fokus, planlægning, impulskontrol, følelsesmæssig kontrol, empati, dømmekraft og indsigt. Sund aktivitet i PFC fører til samvittighedsfuldhed, omtanke og en målrettet personlighed. Hvis PFC er lav aktivitet, kan det gøre en person uorganiseret, let distraheret og undertiden antisocial. På den anden side, hvis PFC'en er overarbejde, kan den forårsage angst, ufleksibilitet og impulsivitet.

Anterior Cingulate Gyrus

Den anterior cingulate gyrus (ACG) er i hjernens mediale område og løber i længderetningen gennem frontalloberne. Det er den del af hjernen, der gør mennesker fleksible og i stand til at opfatte muligheder i livet. Derfor kaldes det nogle gange "hjernens gearskifter". Folk med sund aktivitet i ACG er normalt kooperative og mere tilpasselige til ændringer. Folk med ACG-ubalance tværtimod bekymrer sig for meget om fremtiden, holder vred af fortiden og føler sig usikre i verden. Nogle alvorlige psykiatriske lidelser forbundet med unormal ACG-aktivitet omfatter obsessiv tvangssyndrom, spiseforstyrrelser og vanedannende lidelser.

Basal Ganglia

Den basale ganglia (BG) er et stort sæt af kerner, der omgiver det dybe limbiske system. Deres vigtigste opgave er at integrere bevægelser, følelser og tanker. Med andre ord er de de dele af hjernen, der får dig til at hoppe, når du er overrasket og fryser, når du er chokeret. Lav BG-aktivitet kan resultere i bevægelsesforstyrrelser og lav motivation, mens høj BG-aktivitet normalt forårsager angst, workaholisme og muskelspænding. BG er desuden involveret i følelsen af ​​fornøjelse eller ekstase. Derfor påvirker visse rekreative stoffer, såsom kokain, BG mest.

Temporal Lobes

De timelige lobes er under templerne og bag øjnene. De har kontrol over hukommelse, sprogindlæring, objektgenkendelse og stemmestabilitet. Fejl i de midlertidige lobes, især på venstre side, fører normalt til temperamentproblemer, aggression og alvorlig depression. På den anden side kan høj aktivitet i de rette temporale lobes resultere i øget sensorisk opfattelse eller en ekstrem følelse af intuition, hvilket gør visse mennesker mere religiøse end andre.

Del:
Kommentarer