Hvad virker vitamin C for kroppen?

Hvad virker vitamin C for kroppen?

C-vitamin virker som en antioxidant og bygger bindevæv blandt de mange vigtige roller, det tjener. For at beskytte dit helbred, giv din krop en daglig påfyldning af C-vitamin. Den ideelle måde at få C-vitamin på er fra fødevarer, men de fleste kan sikkert øge deres indtag med kosttilskud. Kontakt din sundhedspleje, før du tager kosttilskud, fordi de kan interagere med nogle medicin og påvirke visse sundhedsmæssige forhold.

Collagen Syntese

C-vitamin er afgørende for produktionen af ​​collagen, hvilket er det mest rigelige protein i din krop. Kollagen er ofte beskrevet som den lim, der holder din krop sammen, fordi den danner bindevæv, der understøtter næsten alle dele af kroppen. Det styrker sener, brusk, knogler, øjne, hud og blodkar, for blot at nævne nogle få. Sår har også brug for kollagen til at helbrede ordentligt.

Antioxidant og andre roller

Reaktive molekyler kendt som frie radikaler produceres naturligt i celler under normal metabolisme og som reaktion på ydre irritationsmidler som sollys. C-vitamin er en kraftig antioxidant, der neutraliserer frie radikaler, før de beskadiger celler og forårsager betændelse.

C-vitamin øger absorptionen af ​​jern fra plantebaserede fødevarer og udløser produktionen af ​​neurotransmittere. Det hjælper også metabolisere fedt i energi og regulerer omdannelsen af ​​kolesterol til galde, som er ansvarlig for at fjerne kolesterol fra din krop. Uden tilstrækkelig C-vitamin akkumuleres kolesterol i leveren.

Fødevarer med C-vitamin

Du får mere end 100 procent af dit daglige C-vitamin fra at spise en appelsin eller drikke en kop appelsinsaft. Grapefrugt og citroner er også bedste kilder, men du er ikke begrænset til citrusfrugter.

En halv kop friske sødrød peberfrugter og en mellemstore kiwifrugt indeholder så meget C-vitamin som en appelsin. Du får mindst halvdelen af ​​den daglige værdi fra 1/2 kop grønne paprika, broccoli, spire, cantaloupe eller jordbær. Kål, blomkål, tomater og bagt kartofler er også gode valg.

Mad mister noget vitamin C under madlavning. Du vil beholde det meste ved at lave mad i den korteste tid og med den mindste mængde vand. Dampning, stekning og mikrobølgeovnen er alle at foretrække at koge.

Dagligt krav

Din krop gemmer ikke C-vitamin, så det afhænger af en regelmæssig daglig forsyning. Kvinder har brug for 75 milligram dagligt, mens mænd skal få 90 milligram. Mængden øges til 85 milligram dagligt til gravide og 120 milligram, hvis du ammer. Desuden bør rygere øge deres indtag med 35 milligram.

Typer af kosttilskud

C-vitamintilskud er tilgængelige som væsker, kapsler, pulvere og tabletter til at sluge eller tygge. Du finder også forskellige former for C-vitamin, som du kan identificere med navnet ascorbat, fordi C-vitamin også kaldes ascorbinsyre. For eksempel kan du se natrium ascorbat og calcium ascorbat.

Din krop absorberer og bruger alle de forskellige former ligeligt, så det er ligegyldigt hvilket supplement du foretrækker, ifølge Linus Pauling Institute. Du kan absorbere mindre C-vitamin fra tidsbegrænset kosttilskud, men forskning til dato har givet modstridende resultater.

Du maksimerer absorptionen ved at tage mindre doser flere gange i løbet af dagen og ved at tage kosttilskud.

Flydende kosttilskud kan absorberes hurtigere end tabletter, men den samlede mængde C-vitamin absorberes omtrent det samme fra alle kosttilskud, så længe du køber kvalitetsprodukter, der bærer USP-verificeret mærke på etiketten.

Supplerende bivirkninger

Hvis du tager store doser af vitamin C-tilskud, kan det forårsage forstyrret mave, gas eller diarré. Hvis du har diabetes, nyresygdom, jernforstyrrelser eller kræft, skal du tale med din læge, inden du tager kosttilskud.

Vitamin C kosttilskud kan interagere med en række receptpligtige medicin og over-counter produkter, såsom antacida, acetaminophen og aspirin.

Brug ikke mere end 1.000 milligram C-vitamin dagligt fra alle kilder, anbefaler Linus Pauling Institute.

Del:
Kommentarer