Hvad sker der, hvis du spiser rå sojabønner?

Hvad sker der, hvis du spiser rå sojabønner?

Sojabønner er en god kilde til C-vitamin, calcium, jern, protein og fibre, samtidig med at de er lave i kolesterol. For at være sikker skal sojabønner være kogte, før de spiser dem. Rå sojabønner kan gøre en person syg og er endog giftig nok til at kunne forårsage død. Sojabønner er hårde og bittersmagende, hvilket gør dem dårlige valg til at spise rå. Men for alle, der gerne vil prøve det, anbefaler eksperter, at de genovervejer, og i det mindste damp dem først.

Alvorlig gastrisk nød

Rå sojabønner forårsager forskellige symptomer hos mennesker. De fleste symptomer er relateret til mave og tarm. Diarré er meget almindelig med rå sojabønner. Nogle mennesker oplever mavesmerter eller smerter i stedet, som kan ledsages af kvalme eller opkastning.

svimmelhed

Nogle mennesker oplever svimmelhed, når de spiser rå sojabønner. Det er ikke klart, om svimmelheden er et ensomt symptom, eller hvis det ledsages af kvalme, opkastning eller diarré.

Enzyminhibitorer

Sojabønner indeholder naturligt proteasehæmmere, der holder fordøjelsessymbolerne ude af drift. Fordøjelsesenzymerne nedbryder mad, så det kan fordøjes. Hvis disse enzymer holdes ude af drift, kan fødevaren - i dette tilfælde sojabønner - ikke fordøjes. Derfor forårsager rå sojabønner sådanne symptomer på gastrisk nød. Madlavning ødelægger proteasehæmmerne i sojabønner, så de kan fordøjes.

Phytic Acid Blocks Næringsstoffer

Sojabønner er høje i fytinsyre, som holder næringsstoffer fra at blive absorberet af kroppen. Madlavning ødelægger fytinsyren, så næringsstoffer, som sojabønner kan give, absorberes let.

Andre giftige rågrønsager

Sojabønner er ikke de eneste grøntsager, der ikke bør spises rå. De fleste bønner forårsager en vis toksicitet, hvis de spises rå. Uanset om de forårsager mild mavepine eller mere alvorlig toksicitet afhænger individerne og hvor meget af den råbønne de spiste. Lima bønner frigiver en cyanidforbindelse, når deres skaller åbnes, men madlavning ødelægger forbindelsen. Røde nyrebønner er blandt de mest giftige bønner. De er meget høje i lectin, hvilket kan forårsage toksicitet, hvis kun nogle få råbønner spises, eller hvis de er undercooked, hvilket kan forekomme i nogle crockpots, når tørrede bønner anvendes.

Del:
Kommentarer