Hvad forårsager hud at skrille på hænderne?

Hvad forårsager hud at skrille på hænderne?

Eksfoliativ Keratolyse

Eksfoliativ keratolyse er en overdreven skrælning af huden på håndfladen og kaldes undertiden "fokalpalmeafskalning." Tilstanden går forud for et udbrud af luftfyldte blærer over fingre og palmer, som kan skyldes eksem. Disse blærer bryder uundgåeligt og forårsager palmeafskalningen. Hos nogle patienter er eksfoliativ keratolyse hårdere på fingerspidserne, hvilket giver hårdere hud, der tager længere tid at helbrede. Skrælningen af ​​denne tilstand omfatter typisk ikke kløe og kan irritere yderligere ved udsættelse for irritationer som sæbe og vaskemidler. Behandling omfatter generelt at undgå udsættelse for irriterende stoffer og brugen af ​​håndcremer indeholdende en kombination af urinstof, lactidsyre og silikone. I nogle tilfælde kan fotokemoterapi, en type ultraviolet strålebehandling, anvendes. Eksfoliativ keratolyse gentager ofte mindst en gang.

Hånddermatitis

Hånddermatitis, der almindeligvis betegnes som håndeksem, varierer i årsag og symptomer. Betingelsen kan påføres af genetiske faktorer, skade, irritation og allergi. Oftest er det forårsaget af at arbejde med hænderne, hvilket gør hånddermatitis meget hyppigt i erhverv som sundhedspleje, rengøring, catering, metalarbejde og mekanik. Udbrud kan forekomme enten på bagsiden af ​​hånden, på håndfladen eller begge dele. Selv om tilfælde varierer fra person til person, starter tilstanden typisk som en rød kløende udslæt, der eskalerer til blærer, skrælning, hævelse og revnedannelse. Sekundære bakterielle infektioner er almindelige og resulterer i ekstrem smerte. Hånddermatitis spredes ofte til andre dele af kroppen. Behandling for hånddermatitis involverer enten topiske eller orale steroider og hudfugtighedscreme. Hvis en sekundær bakteriel infektion er til stede, vil antibiotika blive ordineret. Ekstrem hånddermatitis kan nødvendiggøre brugen af ​​ultraviolette strålingsbehandlinger.

Tinea Manuum

Tinea manuum er dermatophyte svampe, også kendt som ringorm svampe. Graden af ​​betændelse, der ledsager hudens skrælning, tjener som en anelse om, hvilken type dermatophyte der har invaderet kroppen. Antropofile svampe er svampe, der har tilpasset sig mennesker og forårsager en mindre og mindre mærkbar udslæt og skrælning, mens geofile svampe bruges til at leve i jorden, og zoofile svampe bruges til at leve hos ikke-menneskelige dyr. Begge forårsager en meget mere mærkbar og ekstrem reaktion, når de er til stede på den menneskelige hud. Uanset hvilken type svamp der er ansvarlig, forårsager tinea manuum et udbrud af skrælning, tørhed og kløe på håndfladen, der vil vokse over tid, hvis det ikke behandles. Nogle typer tinea manuum er også ledsaget af blærer, der både brænder og klør. Det forekommer typisk kun på den ene side og spredes gennem direkte kontakt med svampen, enten fra et andet inficeret menneske, et inficeret dyr eller jord, der er forurenet med svampen. Ligesom andre infektioner forårsaget af svampe behandles tinea manuum ved enten topisk eller oral antifungal medicin.

Psoriasis

Psoriasis er en infektion, som ofte forårsager peeling af hænderne, selv om det også kan forekomme på andre dele af kroppen. Det vigtigste symptom på psoriasis, bortset fra skrælning, er tilstedeværelsen af ​​et skællende udslæt på huden. Medicinsk videnskab har ikke fundet en direkte årsag til sygdommen, selv om der er en række medvirkende årsager til psoriasis, herunder genetisk disponering, fedme, stress, skade, hormoner og medicin. Infektioner som Candida og malassezia (begge typer gær) og Streptokokinfektioner kan også forårsage eller forværre en inflammation af psoriasis. Der er ingen kur mod psoriasis, og patienter behandler flere udbrud i løbet af deres liv.

Andre årsager

Selvom eksfoliativ keratolyse, psoriasis, hånddermatitis, tinea manuum og psoriasis er de vigtigste årsager til hudafskalning på hænder, er der mange andre grunde, der kan være skyldige. Enhver form for allergi, udslæt, svamp, medicin eller irritation kan forårsage hudskrælning hos nogle mennesker. Desuden kan solbrændinger, tør hud og overdreven svedning forårsage hud skrælning på hænderne.

Del:
Kommentarer