Hvad forårsager forhøjede kreatininiveauer?

Hvad forårsager forhøjede kreatininiveauer?

Det er blevet kaldt ungdommens springvand - et magisk stof, der er i stand til at holde vores kroppe yngre, stærkere og mere fleksible. Kreatinin er en naturligt forekommende aminosyre, der har vist sig at opbygge styrke hos mennesker. Selvom kroppen fremstiller kreatinin på bestemte niveauer afhængigt af, hvor aktiv en person er, kan der være store problemer med kreatinin i dit blod.

Høj kreatinin og nyrefunktion

Nyren er nøglen til at forstå, hvorfor en persons kreatininiveau ville være højt. Ofte peger et forhøjet niveau af kreatinin direkte på kroppens filtreringssystem og hvordan det fungerer. Af største bekymring er et fald i nyrefunktionen.

Flere muskler, højere niveauer

Da kreatinin er en syre, der hjælper med muskelfunktion, står det kun for, at kreatinin er mere fremtrædende hos dem med mere udviklede muskler. Derfor finder du højere niveauer af kreatinin hos yngre, mere veldefinerede mennesker. Børn og ældre vil naturligvis have et lavere niveau af kreatinin.

Højt blodtryk, hypertension og diabetes

Hypertension, højt blodtryk og diabetes kan medføre skade på din krops filtreringsevne. Denne evne går primært gennem nyrerne. Skader på kroppens filtrering kan føre til et højere end normalt eller forhøjet kreatininiveau, og alt dette har en stærk forbindelse til nyrefunktionen. Så det faktum at du har et forhøjet kreatininiveau kan fortælle dig noget langt mere vigtigt om din krop, herunder hvordan du behandler det og hvad du lægger i det.

Kontrol af kreatininiveauer

Læger har flere ting, de kan gøre for at kontrollere en persons kreatininniveauer. For at få en god måling af patientens nyrefunktion udføres en kreatininclearance test. Dette indebærer anvendelse af en formel til bestemmelse af blodkreatininniveauet i forhold til den mængde, der er til stede i urinen over en 24-timers periode.

Andre test

I sig selv giver et forhøjet niveau af kreatinin ikke læger med en masse information. Andre tests skal udføres for at forstå præcis, hvad der foregår i kroppen, og hvorfor det enten producerer mere kreatinin eller simpelthen ikke filtrerer ud den kreatinin, der eksisterer. Test som en urinundersøgelse for kemisk og biologisk indhold sammen med røntgenbilleder eller scanninger giver lægerne et mere komplet billede og giver dem mulighed for at finde ud af, hvorfor kreatininniveauet er forhøjet.

Del:
Kommentarer