Hvad forårsager en Coppery smag i kartofler?

Hvad forårsager en Coppery smag i kartofler?

Glycoalkaloider er naturligt forekommende stoffer inden for kartoffelknolde, der kan få grøntsagene til at have en smag. Den mest almindelige glycoalkaloid, der findes i kartofler, er solanin, som ved indtagelse i store mængder kan forårsage toksiske reaktioner i det menneskelige system. Solanin er til stede i kartoffel og andre grøntsager i nætterhadefamilien, fordi den virker som et fungicid og pesticid.

Solaninforgiftning

Symptomerne på en toksisk reaktion på solanin er primært neurologiske og gastrointestinale i naturen. Ofte er det første symptom på mild solaninforgiftning mavesygdomme og kvalme. Reaktioner på solanin er oftest ikke farlige, da kroppen behandler toksinet effektivt. Nogle gange kan følsomme individer opkastes og brænde i halsen efter de første gastrointestinale symptomer. Neurologiske symptomer omfatter hovedpine, svimmelhed og hallucinationer. Døden er blevet rapporteret, når solanin indtages i meget store mængder.

Virkninger på kroppen

Den måde, hvorpå solanin tager handling på den menneskelige krop, er ikke fuldt ud forstået. Det antages at skyldes hovedsagelig ved dets interaktion med mitokondrierens membraner i cellen. Solaninen kan forårsage åbningen af ​​kaliumkanalen, hvilket øger den elektriske aktivitet i cellen. Øget elektrisk aktivitet antages at være årsagen til de fleste symptomer, der opstår, når kartoffelproevende kartofler spises.

Årsager til Solaninproduktion

Når kartofler udsættes for stærkt lys, begynder de at blive grønne, hvilket er det første synlige tegn på solaninproduktion. Planten producerer stoffet, så det bliver mindre spiseligt for dyr, der forager til mad i dagslyset. Den grønne farve er kun et symptom på, at solanin bliver produceret, da farven er forårsaget af en stigning i chlorophyll, som er sikkert til indtagelse af mennesker.

Forebyggelse af Solaninproduktion

Coppery smagen, og til gengæld solaninproduktion, kan forebygges på forskellige måder. Mens det er sikkert at spise en kartoffel, der har noget grønt nuance, skal de berørte dele afbrydes før forbrug. Sprouted kartofler, der har mange øjne, er også kendt for at være høje i toksiner og bør undgås, hvis det er muligt. Hvis en kartoffel forekommer solbrændt, skal den kasseres også.

Del:
Kommentarer