Hvad er surstumper?

Hvad er surstumper?

Syrestumper er små, hævede hvide eller røde sår på overfladen af ​​tungen. De er traditionelt kendt som "lie bumps" på grund af en folkelig tro, at fortæller løgne fik dem til at dukke op. Medicinsk er disse sår kendt som "forbigående lingual papillitis" eller TLP. De ser ikke ud til at være forårsaget af sur mad eller drikkevarer, selvom der indtages sure drikke under et udbrud, kan det forværre sårene.

Fysisk Trauma

De fleste syrebult er forårsaget af traumer i tungen, enten ved kontakt med tænderne eller med skarp eller slibende mad. Når en fungiform papilla er beskadiget, har den potentialet til at blive betændt, hvilket resulterer i en smertefuld og synlig syrebump. De er også almindelige hos personer med beslag eller andre tandplejeapparater i tilfælde, hvor et groft eller skarpt metalstykke gnider mod tungen.

Allergiske reaktioner

Nogle mennesker lider syrebump efter at komme i kontakt med visse fødevarer, hvilket kunne forklare, hvorfor mange forbinder dem med sur mad eller drikke. Dette er imidlertid mere sandsynligt, at det er en allergisk reaktion, der får fungiformapillerne til at blive betændt og ømt, da de involverede fødevarer varierer meget fra person til person, og mange af de udløsende fødevarer ikke har høje syreindhold.

Virussyre Bumps

I nogle tilfælde kan sure humle have en viral komponent, især i koncentrerede eller udvidede udbrud. Børn har nogle gange alvorlige tilfælde af TLP sammen med feber og influenzalignende symptomer. Dette kan endda spredes til andre familiemedlemmer. En teori tyder på, at syrehud skyldes en systemisk virus, der manifesterer sig hos børn og ligger mest sovende i systemet for resten af ​​deres liv.

Behandling

Der er ingen klinisk behandling for sure humle, da de normalt er en mindre irritation, der vil gå væk alene i timer eller dage. De fleste hjemmemekanismer er centreret omkring at lindre smerten og irritationen af ​​syrebump snarere end at kurere sig selv og inkludere skylning med saltvand eller mundskyl, drikker kolde væsker eller spiser yoghurt og andre beroligende fødevarer. I nogle tilfælde siges topiske steroider at give relief, selv om dette har et lille klinisk grundlag.

Del:
Kommentarer