Hvad er reaktiv luftvejs sygdom?

Hvad er reaktiv luftvejs sygdom?

Reaktiv luftvejs sygdom er en generel betegnelse, der ofte anvendes sammen med astma. Symptomer på hvæsen, åndenød og hoste er symptomer på reaktiv luftvejs sygdom (RAD), men på trods af ligheden betyder disse symptomer ikke nødvendigvis, at du har astma. De to er forskellige. RAD forårsager luftveje til at blive betændt, hævede og producere slimhinde, hvilket fører til sputumproduktion. Resultatet fører også til åndenød. Til gengæld opstår mere inflammation, da blodlegemer frigives gennem en række komplekse hændelser. Hvordan ved du, om det er astma?

MisforstĂĄelser

Forvirrende, selv om det kan synes, er udtrykket reaktiv luftvejs sygdom ikke-specifik. Nært relateret er RADS (reaktive luftvejsdysfunktionssyndrom). RADS definerer mere konkret en astma-lignende sygdom. Normalt følger det indånding af dampe eller røg. Også relateret er udtrykket hypereaktivitet i luftveje - en tilstand, der forårsager astma-lignende symptomer efter udsættelse for specifikke irritationsmidler. Det er en komponent af astma. Reaktiv luftvejs sygdom bruges oftest som en diagnose til børn, der måske eller måske ikke har astma. Det er svært at give test til børn, der måler lungefunktion. Du kan ikke få dem til at udføre de nødvendige vejrtrækninger til dokumentation. Reaktiv luftvejssygdom kan ledsage en viral respiratorisk infektion eller lungebetændelse. Ikke alle komponenter af astma kan være til stede, men symptomerne kan være de samme. Når det sker, kan din læge foretage en diagnose af reaktiv luftvejs sygdom mod astma, indtil det ellers er bestemt.

MisforstĂĄelser

Identifikation af astma kræver en formel diagnose med specifik dokumentation, der omfatter en kombination af typisk historie med opstart af hoste, hvæsen og åndenød. Hvis du har fået at vide, at du har reaktiv luftvejs sygdom, kan din læge måske se nærmere på en mere specifik diagnose. Som nævnt kan symptomer, der forårsager luftvejsbetændelse, hvæsen og åndenød, være et resultat af en virus, lungebetændelse eller endog kronisk bronkitis. Behandlingen bør rettes mod den specifikke årsag. Hvad forårsager luftvejene til at reagere ved at blive betændt, hvilket forårsager hoste og sputum?

Ekspertindsigt

Ifølge den amerikanske Journal of Respiratory and Critical Care Illness er "reaktive luftveje" og "reaktive luftvejs sygdom" meget uspecifikke termer, der ikke har nogen klinisk betydning. Forfatterne John V. Fahy og Paul M. O'Byrne (Institut for Medicin og Det Kardiovaskulære Forskningsinstitut, University of California, San Francisco, Californien og Department of Medicine, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada) skriver: "Diagnostiske etiket" reaktive luftvejs sygdom "er en irritation for os, der ønsker at opretholde diagnostisk klarhed i vores disciplin." Se deres kommentarer i Ressourcer nedenfor.

Historie

Betegnelsen reaktiv luftvejs sygdom blev dannet af S.M. Brooks og kolleger i 1985. Den oprindelige konnotation beskrev enhver, der udviklede astma-lignende symptomer efter at have været udsat for store mængder dampe, dampe eller røg. Som tiden gik, blev reaktiv luftvejs sygdom det mest nyttige udtryk for børn, der ikke er gamle nok til at udføre diagnostiske pulmonale funktionstest for astma. Kun 30 procent af spædbørn med reaktiv luftvejs sygdom udvikler senere astma. Se mere information om børns astma i Ressourcer nedenfor.

Identifikation

Adskillige kilder til irritation kan forårsage luftveje til at øge, hvilket fører til en diagnose af reaktiv luftvejs sygdom. Arvelighed, allergi over for miljøstimulering, infektion og virus antages at spille en rolle i reaktiv luftvejs sygdom. En bestemt diagnose bør foretages, før din læge diagnosticerer astma. En CBC (komplet blodtal) vil afsløre tilstedeværelsen af ​​viral eller bakteriel sygdom, når der behandles respiratoriske symptomer, der efterligner astma. Hvis der ikke er nogen familiehistorie af astma, og feber er til stede, kan en røntgen afsløre tilstedeværelsen af ​​væske eller infiltrere i lungerne for at hjælpe med at differentiere årsagen. Test af allergi og motionstolerance kan også hjælpe din læge med at identificere kilden til symptomer. Børn over 5 år skal have en spirometri-test - en simpel, ikke-invasiv test, der måler volumenet af luften kraftigt udåndet, når det blæser i en cylinder gennem et mundstykke. En børns lungespesialist for børn - eller en pulmonologist for voksne - bør konsulteres for at finde den underliggende årsag til reaktiv luftvejs sygdom. Målrettet behandling og diagnose bør hjælpe dig med at vide, om det er astma, virus eller andre årsager til reaktiv luftvejs sygdom.

Del:
Kommentarer