Hvad er primær anastomose?

Hvad er primær anastomose?

Primær anastomose er en kirurgisk procedure, som kan bruges til at genoprette dele af tyktarmen efter fjernelse af sygt væv. Anastomose generelt er genforbindelsen af ​​to strømningsstrømme. I en kirurgisk sammenhæng er en primær anastomose reconnection af to sektioner af et organ efter udskæring af sygt væv. Fremgangsmåden kan anvendes efter afsnittet af urinvejen (urinrøret) eller halsen (spiserør), men ses hyppigst i tarmkirurgi.

Tarmsygdom

De store og tyndtarmene (tarmene) forbinder maven med anus. Tyktarmen er en del af tyktarmen. En række medicinske tilstande kan have negativ indflydelse på tarmens og det generelle helbred. Diverticulitis er en udbuktning af buler, der kan forekomme i tyktarmen, og i alvorlige tilfælde kan forårsage brud i tarmvæggen og smertefuld lækage i maven. Ulcerativ colitis er en betændelse i tarmens foring. Crohns sygdom er en inflammatorisk tilstand, der kan påvirke alle lag af både små og tyktarmen. Koloncancer er udviklingen af ​​maligne celler i tyktarmen. Alle disse forhold kan indikere behovet for colectomy.

Colectomy Procedure

En colectomy er et kirurgisk indgreb designet til at fjerne betændt, kræftformet eller ellers patologisk væv fra tyktarmen. Lejlighedsvis kirurger er tvunget til at udføre en total colectomy, fjerne tyktarmen i sin helhed. Mere almindeligt involverer en colectomy kun fjernelsen af ​​den syge del af tarmen, hvilket efterlader resten intakt. Colectomier kan udføres gennem et snit i mavemuren eller i nogle tilfælde gennem minimalt invasive små snit (laparoskopi).

Kolostomi-løsningen

Når den syge del af tarmen er fjernet, skal funktionen af ​​de resterende dele genoprettes. En mulighed for at genoprette tarmfunktionen udfører kolostomi. I en kolostomi er den funktionelle del af tarmen (den ende, der falder ned fra maven) forbundet til overfladen af ​​underlivet. Den resterende del ned til underlivet kan udskæres eller lukkes. Vedhæftningen af ​​en kolostomipose til den nyoprettede intestinal åbning tillader indsamling af afføring.

Primæranastomoseproceduren

En kolostomi kan være en midlertidig foranstaltning, men kan være foruroligende, socialt pinligt og betydeligt reducere patientens livskvalitet. Alternativet er at udføre en primær anastomose, der kirurgisk genforbinder de resterende dele af tarmen med suturer eller hæfteklammer. En fordel ved primæranastomose i tilfælde, hvor en kolostomi sandsynligvis vil være midlertidig, undgår traume og omkostninger ved en anden operation for at vende kolostomi. Den største risiko for primæranastomose er, at genforbindelsen kan bryde ned, hvilket fører til lækage i maveskavheden og infektionen. En sekundær anastomose refererer til en senere operation for at forsøge en reconnectiv procedure.

Et vanskeligt valg

Mens primær anastomose efter en colectomy bærer risiko for sammenbrud, infektion og endda død, er fordelen genoprettelsen af ​​tarmen som et hel og fungerende organ. En kolostomi, hvis permanent, kan være en kilde til løbende ubehag og forlegenhed. Under visse omstændigheder, og især hvis en nødkollektomi udføres, kan patienten ikke have noget valg, og i det mindste en midlertidig kolostomi kan være resultatet. Hvor operationen er planlagt, skal der foretages et vanskeligt valg.

Del:
Kommentarer