Hvad er normale jernniveauer for kvinder?

Hvad er normale jernniveauer for kvinder?

Jern, der findes i kroppen, er enten aktivt i brug eller i opbevaring. Mængden af ​​jern i lager varierer med individuelle forhold og kostindtag. Alle humane celler, herunder blodceller, indeholder jern. Det bruges til at transportere ilt og producere energi. Jernmangel er et almindeligt problem på verdensplan. Selvom den er til stede i mange kød og planteføde, absorberes jern ikke altid effektivt. Kvinder kan især have problemer med jernmangel på grund af menstruation. Jern niveauer er stærkt påvirket af ernæring.

Blodniveauer af jern

Normale jernblodniveauer af voksne kvinder er 30 til 126 μg / dL. Jernstatus ses også ved måling af hæmoglobin- og hæmatokritniveauer; det skyldes, at jern er en stor del af alle blodlegemer. Blodniveauer af hæmoglobin og hæmatokrit kontrolleres ofte af en hudprik, som er mindre præcis end tegningsniveauer fra venen. Andre laboratorieværdier, der anvendes til kontrol af jernstatus, omfatter plasma ferritin og transferrinmætning.

Typer af jern

Der er to typer jern: heme jern og nonheme jern. Hemejern er fundet i dyrekød og rødt kød i kosten, når de spises. Hemejern absorberes godt i kroppen, når de spises. Nonheme jern er fundet i plantefødevarer og absorberes ikke så godt, når de spises som hemejern. Metabolismemekanismer styrer jernabsorption. I den typiske amerikanske kost absorberes ca. 10 til 15 procent af det samlede jern, der er spist fra fødevarer.

Regulering af jernbutikker

Mængden af ​​lagret jern har en stor effekt på evnen til at absorbere jern. Jo lavere jernbutikkerne er, desto mere effektivt vil jern blive absorberet. For den gennemsnitlige person er ca. 30 procent af jernet i kroppen opbevaringsjern. Diæter, der midlertidigt er jernmangel, kan bruge opbevaringsjern til at opfylde behovene. Procentdelen af ​​absorberet jern stiger, når der er mangel på jernindtag. Overdreven indtagelse af jern er svært at fjerne. Kroppen lagrer overskud i leveren og knoglemarven.

Stadier i livet

Under menstruation og graviditet har hunner øget behov for jern. Kvinder kan miste for meget jern under menstruation, fordi der er jern i blodet. Under graviditeten øges behovet for jern på grund af stigende blodvolumen. Kvinder på perorale præventionsmidler mister mindre blod under menstruation og mister derfor mindre jern. Ifølge de nationale sundhedsinstitutter har kvinder i alderen 9-13 behov for 8 mg jern om dagen, i alderen 14 til 18 har brug for 15 mg / dag i alderen 19-50 behov 18 mg / dag, og kvinder ældre end 51 år har brug for 8 mg / dag. Graviditet kræver 27 mg jern om dagen, og laktation kræver 9 til 10 mg jern om dagen.

Jern i kosten

Kilder af jern i fødevarer omfatter rødt kød, beriget mel, spinat og sojabønner. Jern i rødt kød er hemejern og absorberes derfor bedre. Nonheme jern i grøntsager kan have forbedret absorption, hvis forbruges med vitamin C. Jern kosttilskud kan tages, men lejlighedsvis resultere i bivirkninger, såsom forstoppelse og gastrointestinal nød.

Del:
Kommentarer