Hvad er normale cortisolniveauer?

Hvad er normale cortisolniveauer?

Cortisol er et steroid, der produceres af binyrene, hvilket er et lille organ placeret lige over nyrerne. Cortisol er i en klasse af steroider kaldet glucocorticoider, og det styrer niveauerne af glycogen og glukose i blodbanen. Cortisol virker på leveren ved at instruere den til at syntetisere aminosyrer og fedtsyrer fra opbevaring for at frigive glucose og glykogen. Høje niveauer af kortisolhormoner frigives under stress og andre systemiske tilstande. Cortisol niveauer kan også angive, hvor godt hypofysen fungerer, da den frigives som reaktion på hypofysehormonet ACTH.

Tests

Kortisolprøver udføres ved at tage blod fra patienten intravenøst. For små børn udføres testen med et lancet og en lille pipette.

Normale niveauer

Cortisol niveauerne stiger og falder hele dagen, så den tid på dagen testen er taget et vigtigt aspekt ved bestemmelse af resultater. Kortisolprøver tages tidligt om morgenen for at fastsætte en standard for laboratorieresultaterne. For eksempel er normale niveauer kl. 8 til en patient 6 til 23 mcg / dL (mikrogram pr. Deciliter). Høje niveauer opleves tidligt om morgenen, og kortisolniveauerne begynder at aftage som dagen fortsætter.

Visse fysiske og mentale tilstande påvirker cortisolniveauet. Der har været en forbindelse mellem stressniveauer og niveauerne af cortisol i blodet, fordi stress stimulerer hypofysen til at frigive ACTH. Derudover påvirker visse lægemidler niveauer af kortisol. Kvinder, der tager østrogen- eller p-piller, forventes at få højere cortisol-testresultater. Omvendt reducerer lægemidler som androgener og phenytoin cortisolniveauer.

Høje niveauer

Høje niveauer af kortisol er en indikation af flere tilstande i kroppen. De kan være det direkte resultat af visse lægemidler, som kan ændres for at hjælpe med at reducere kortisol. Høj kortisol indikerer også andre tilstande såsom binyretumorer, Cushings syndrom og ektopiske ACTH-producerende tumorer.

Lave niveauer

Ligesom høje niveauer kan lave niveauer af kortisol også indikere abnormiteter. Addisons sygdom er en årsag til lave cortisolniveauer. Fordi cortisol er afhængig af frigivelse af ACTH fra hypofysen, kan lave testniveauer også indikere en underaktiv hypofyse. Hypopituitarisme kan også føre til andre tilstande, da hypofysen er ansvarlig for flere hormonniveauer.

Symptomer

Symptomer relaterer sig til høje eller lave niveauer af kortisol. Ukontrolleret aggression er almindelig hos mennesker med lave niveauer af kortisol, især børn. Høje niveauer er oftest forbundet med Cushings syndrom. Cushings patienter er normalt overvægtige med lidt eller ingen ændring i deres vægt selv med kontrolleret kost og ernæring. De blår også let og oplever svær træthed og muskelsvaghed.

Del:
Kommentarer