Hvad er neurovaskulære kontrol?

Hvad er neurovaskulære kontrol?

Neurovaskulær kontrol henviser til en vurdering af nervefunktion og blodgennemstrømning til en skadet ekstremitet. Sygeplejersker og læger udfører neurovaskulær kontrol ved at følge de fem P'er: smerte, impulser, paræstesi, lammelse og lak.

Betydning

Neurovaskulære vurderinger hjælper med at sikre integriteten af ​​et skadet lem ved at kontrollere symptomer på rums syndrom. Kompartment syndrom kan føre til vævsdød og nerveskade, hvilket kræver mulig amputation af et ramt lem.

Smerte

Vedvarende smerte ikke lettet af smertestillende medicin, der gradvist forværres, er typisk det første tilsyneladende symptom på rums syndrom. Smerter vurderes ved brug af smerte skala og beder patienten rapportere smerte egenskaber (stabbing, udstråling osv.). Neurovaskulær vurdering begynder altid med en vurdering af smerte.

impulser

Pulser føles for at vurdere kredsløbsstrømmen til det støbte (berørte) lemmer såvel som distalt. Manglende pulser indikerer nedsat blodgennemstrømning.

paræstesi

Vurdering af sensation udføres ved at anvende stimulering via let berøring nær og fjernt til det berørte område. Patienten bliver bedt om at rapportere følelser af prikkende og et fald i eller tab af følelse. Sammenligninger foretages ved at anvende de samme kontroller på det upåvirkede bilaterale lem.

Lammelse

Bevægelse af lemmer vurderes ved at bede patienten om at bøje og udvide hver ankel, håndled, tå og finger, som de er i stand til. Smerter ved bevægelse eller hvile er bemærket.

bleghed

Pallor henviser til tilstanden af ​​nedsat hæmoglobin og er synligt i hud og slimhinde. Det vurderes ved at kontrollere temperaturen på lemmen med bagsiden af ​​hånden samt at notere farven. Et køligt lem eller en lyseblå farve er tegn på utilstrækkelig cirkulation. En blålig farve er et tegn på venøs stasis.

Del:
Kommentarer