Hvad er kyphoscoliosis?

Hvad er kyphoscoliosis?

Kyphoskosiose, der oftest omtales i den medicinske litteratur som kyphos, indebærer den unormale for-ryg-bukning af den øvre rygsøjle. Kyphoscoliosis udvikles oftest hos ældre kvinder, men det kan forekomme lige så tidligt som fødslen. Patienter med tilstanden reagerer generelt godt på behandlinger, der spænder fra fysisk terapi til operation, men disse behandlinger kan være uvelkomne. Stadig, venstre ubehandlet fører kyphoscoliosis til stigende invaliditet, smerte og muligvis endda død gennem lungesvigt.

Hvad er det

Ryggens øvre hvirvler kurver naturligt fra midten af ​​ryggen og mod nakken. Når denne kurve overstiger 40 grader, begynder en person at bukke og kan efterhånden udvikle en tilbagetrukket ryg, opleve smerter og problemer med at trække vejret og have svaghed eller lammelse i benene.

Ă…rsager

Kyphoscoliosis udvikler sig, når vinklen mellem hvirvlerne falder til mindre end 5 grader. Denne komprimering af hvirvler forekommer oftest hos ældre mennesker, der har slidgigt, og oftere hos kvinder end hos mænd. Den anden hovedårsag til kyphoscoliosis er Scheuermann's sygdom, som af ukendte årsager begynder at forårsage symptomer, når et barn når 10 år. Slashing, en neuromuskulær lidelse som cerebral parese eller spina bifida, en skade eller en tumor kan også forårsage kyphoscoliosis. Sjældent er børn født med kyphoscoliosis.

Behandlinger

Behandlingen af ​​kyphoscoliosis afhænger af årsagen til tilstanden. Nyfødte med kyphoscoliosis skal have kirurgi kort efter fødslen for at stoppe krumningen af ​​rygsøjlen. Uden korrigerende kirurgi, som indebærer at indsætte strikstænger langs ryggen, vil kyphoscoliosis forværres, og barnet bliver lammet eller ude af stand til at trække vejret, fordi hans eller hendes brysthulrum bliver for kompakt.

Hvis man ikke rejser sig lige op, kan man træne knoglerne og musklerne i ryggen for at antage slump-skulderpositionen. Forbedring af kropsholdning gennem træning og opmærksomhed på hvordan man står og sidder kan forhindre udvikling af kyphoskolose hos ellers sunde mennesker.

For et barn, der har Scheuermanns sygdom, omfatter terapeutiske indstillinger øvelser, bracing og kirurgi. Kirurgi kommer med risici som infektion og rygskader, mens bærebøjler kan føre til lavt selvværd. Oplysninger om kyphoscoliosis fra National Library of Medicine bemærker, at "følelsesmæssig støtte er vigtig for tilpasning til behandlingens begrænsninger."

Fordi kyphoscoliosis er sekundær til den mere svækkende neuromuskulære lidelse hos personer med en tilstand som spina bifida, er kirurgi for at rette ryggen i sådanne mennesker generelt begrænset til at reducere smerte og lade en person sidde op.

Sidst, en kombination af medicin og kirurgi er indiceret til voksne, som udvikler kyphoscoliosis som følge af en tumor eller slidgigt.

Prognose

Spinalkurven forårsaget af Scheuermanns sygdom ophører, når barnet holder op med at vokse, og børn behandlet til kyphoscoliosis skyldes nogen årsag tendens til at opretholde deres grad af posturale korrektion for deres liv. Børn, der havde kyphoscoliosis, kan dog udvikle kroniske rygsmerter i senere liv.

Kyphoskolose forårsaget af slidgigt fortsætter med at udvikle sig selv ved behandling.

Support

Scoliosis Association, Inc. tilbyder en række patientoplysninger og support via sin hjemmeside. Nonprofitorganisationen udgiver et blad med titlen Backtalk, sponsorer lokale kapitler og tilbyder faktaark på engelsk, fransk og spansk. Skolioseforeningen præsenterer også information om ikke-kirurgisk styring af forskellige typer af rygkrumning.

Del:
Kommentarer