Hvad er forskellen mellem demens og skizofreni?

Hvad er forskellen mellem demens og skizofreni?

Selvom ofte forveksles, er demens og skizofreni to forskellige sygdomme med forskellige årsager og symptomer. Schizofreni opstår normalt under ungdomsårene eller ung voksenliv, mens demens ofte begynder i alderdommen. Begge forhold kan være forbundet med kognitive underskud (forringelser i tænkning, hukommelse og andre hjernefunktioner), men sådanne problemer i skizofreni er typisk mindre alvorlige.

Terminologi

Nogle af forvirringen kan være opstået med et udtryk, der anvendes af en videnskabsmand fra det 19. århundrede. Ifølge E. Fuller Torrey, M.D., i "Surviving Schizophrenia", tildelte Emil Kraepelin navnet "demens praecox" til det syndrom, der nu kaldes "skizofreni". Begrebet betyder "demens i det tidlige liv".

Skizofreni

Schizofreni er en alvorlig, kronisk psykiatrisk lidelse præget af "positive" og "negative" symptomer. Positive symptomer, såsom hallucinationer og vrangforestillinger, er forvrængninger af virkeligheden, som ikke bør være til stede, men er. Negative symptomer, herunder apati og social tilbagetrækning, repræsenterer karakteristika, som skal være til stede, men det er det ikke.

demens

Demens er præget af flere kognitive problemer, som opstår som et direkte fysiologisk resultat af en sygdom eller stof. Ifølge Diagnostisk og Statistisk Manual for Mental Disorders, fjerde udgave (DSM-IV), øges forekomsten af ​​demens fra Alzheimers sygdom med alderen, især efter 75 år. Tyve procent af befolkningen 85 år og derover har demens fra Alzheimers. National Institute for Aging konstaterer dog, at noget fald i hukommelsen kan være en normal del af aldringsprocessen; dette forventede fald er ikke demens.

ĂĄrsag

Ikke-Alzheimers demens kan skyldes forskellige sygdomme og tilstande, herunder hovedtrauma, Parkinsons sygdom og Huntingtons sygdom. Det kan også fremkaldes ved brug eller misbrug af stoffer. Schizofreni skyldes ikke en særlig medicinsk tilstand eller stof.

Behandling

Neuroleptika (antipsykotiske lægemidler) anvendes både i skizofreni og demens. For mennesker med skizofreni kan medicinerne hjælpe med at lette paranoia, stemmer og andre symptomer. For dem med demens kan antipsykotika bruges til at berolige aggression eller delirium.

Del:
Kommentarer