Hvad er fordele og ulemper ved sukker?

Hvad er fordele og ulemper ved sukker?

Sukker giver en hurtig energikilde, men det handler om det eneste, det har for det. I alle sine former tilbyder sukker ringe eller ingen næringsstoffer og ekstra kalorier, der fører til vægtforøgelse og dermed forbundne sundhedsmæssige problemer. Sukker forårsager også hjertesygdomme, tandforfald, svækket immunitet og forskellige andre tilstande. Mens lidt er ok, har du det bedre uden det.

Hurtig energikilde til atleter

Sukker er en type kulhydrat, det makronæringsstof, din krop bruger som sin vigtigste energikilde. Bordsukker, majssirup, honning og andre sødemidler er alle enkle sukkerarter. Din krop bryder dem ned og metaboliserer dem hurtigt. De er næsten umiddelbart tilgængelige til brug som energi, i modsætning til komplekse kulhydrater, som din krop bryder langsommere. Mange atleter, især udholdenhedsudøvere, er afhængige af simple sukkerarter for at holde dem igennem lange, anstrengende træning eller konkurrencer, fordi de er nemme at fordøje.

Energikræfter

Simple sukkerarter er ikke en god energikilde for den gennemsnitlige person. Fordi din krop bryder dem ned så hurtigt, fremmer de en stigning i blodsukker - fantastisk til maratonløberen, men ikke så godt for dig, når du sidder ved dit skrivebord. Som reaktion på sugeopblussen i din blodbanen frigiver din bugspytkirtlen ekstra insulin for at hjælpe med at indblære blodsukkeret i celler. Dette resulterer i et fald i blodsukkeret og energi, som kan efterlade dig træthed og ude af stand til at koncentrere sig. Det kan også øge din sult, især dine krav til mere enkle carbs.

Kilde for tomme kalorier

De fleste sukkerarter, fra bordssukker til honning, tilbyder få, hvis nogen, næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler, protein eller fibre, men de tilbyder stadig 4 kalorier pr. Gram, ligesom andre kulhydrater. Derfor kaldes de "tomme kalorier". De fleste kalorieindhold er mest kalorieindholdne, så at spise kun en lille håndfuld gelébønner kan give dig den samme mængde kalorier som en stor salat, men uden alle næringsstoffer eller følelse af fylde. Du kan fortsætte med at spise gelébønnerne - eller kagen, eller drik sodavand - uden at føle sig fyldt, hele tiden tager i mange kalorier. Når din krop ikke bruger disse kalorier til energi, bliver de til fedt.

Fremmer Leptin Resistance

Leptin er et hormon, som din krop producerer, der signalerer mæthed. Det giver dig mulighed for at føle dig fuld og lægge din gaffel i stedet for at fortsætte med at spise. At spise en masse fructose, der findes i sodavand, slik og andre forarbejdede fødevarer, kan gøre dig leptinresistent ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i American Journal of Physiology i november 2008. Som følge heraf kan du spise for meget uden at føle sig fuld, som kan føre til fedme og de dermed forbundne sygdomme.

Kroniske sygdomme

Sukker er forbundet med udviklingen af ​​flere kroniske sygdomme, herunder type 2 diabetes og hjertesygdom. Selvom at spise for meget sukker ikke er en direkte årsag til type 2-diabetes, er overvægt en vigtig risikofaktor. Hvis du har prediabetes, spiser du regelmæssigt for meget sukker, kan udløse fuldblæst tilstand, ifølge ConsumerReports.org. I en undersøgelse offentliggjort i JAMA Internal Medicine i april 2014 registrerede forskere et signifikant forhold mellem tilsat sukkerindtag og risiko for dødsfald ved hjerte-kar-sygdomme. I løbet af den 15-årige undersøgelse havde deltagere, der indtog mere end en fjerdedel af deres kalorier fra sukker, mere end fordoblet risikoen for dødsfald ved hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der indtog mindre end 10 procent af kalorierne fra sukker.

Andre negative virkninger

Sukker fremmer plaque buildup og nedbrydning af tandemaljen i kombination med bakterier i munden, hvilket kan føre til hulrum og tandbortfald. Overskydende sukkerforbrug svækker også immunfunktionen. Forbruge det tilsvarende af 8 spiseskefulde sukker - mængden i 30 ounce soda - kan reducere hvide blodlegemer evner til at dræbe bakterier med næsten halvdelen, rapporterer Ask Dr. Sears hjemmeside. Sukker - især sukkerholdige sodavand - kan endda fremskynde aldring af dine celler, hvilket fører til sygdomsudvikling, ifølge forskning offentliggjort i American Journal of Public Health i december 2014.

Del:
Kommentarer