Hvad er en skift til venstre i blodprøve?

Hvad er en skift til venstre i blodprøve?

Et komplet blodtal omfatter test af røde blodlegemer (RBC), blodplader og hvide blodlegemer (WBC'er). Antallet af hvide blodlegemer fortæller det samlede antal hvide celler i en blodprøve, og differencen fortæller procentdelen af ​​hver type hvid blodlegeme. Ved konventionen (siden før computerudskrivninger) rapporterede laboratorierne WBC og differentieret i samme rækkefølge (fra venstre mod højre): WBC totalt, bånd (umodne neutrofiler), neutrofiler, eosinofiler, basofiler, lymfocytter og monocytter. Dette er grundlaget for en "skift til venstre."

Beregninger

Den samlede procentdel af differencen (procentdelen af ​​hver type celle) skal tilføje op til 100%. Du kan beregne det faktiske antal af hver type hvide blodlegemer baseret på procentdelen. Så hvis dit totale antal hvide blodlegemer er 8000, er båndene 3%, og neutrofilerne er 50%, det totale antal bånd er 240 (3% af 8000), og det totale antal neutrofiler er 4000 (50% af 8000).

Skiftet

De første 3 tal fra venstre (WBC totalt, bånd og neutrofiler) er vigtige, fordi det totale antal hvide blodlegemer stiger, når du har en akut infektion, og antallet af bånd og neutrofiler øges også, hvilket medfører et skift i procentdele fordi, da andelen af ​​bånd og neutrofiler øges, skal procentdelene af de andre celler falde. Dette udgør så "skift til venstre."

Hvide blodceller

Hvide blodlegemer varierer i antal, fordi de er en del af kroppens immunsystem. Nogle forbliver sovende i milten og andre lymfevæv, indtil de aktiveres som en del af kroppens forsvarssystem, hvilket øger antallet. Desuden stimulerer infektion knoglemarven til at producere flere hvide blodlegemer. Mens normale værdier spænder fra 5000 til 10.000 hos de fleste, kan en akut infektion (som appendicitis) øge dette tal til 15.000 eller højere. (En meget høj tælling kan også indikere leukæmi.)

Bands og neutrophils

Bands er umodne neutrofiler, også nogle gange kaldet "stabs", som er tysk for "stænger". Ifølge Davis 'omfattende håndbogen for laboratorie- og diagnostiske tests er de fleste neutrofiler (også kaldet "segs" eller "polys") modne (indeholdende 50 til 62% af det samlede antal hvide blodlegemer) og procentdelen af ​​bånd er lav (3 til 6%). Ældre neutrofiler er polymorfonukleære, så cellens kerne er delt (poly) og segmenteret. Båndene har på den anden side ikke modnet, så de har en bånd / stangform.

Infektion

Når smitte opstår begynder knoglemarven hurtigt at producere neutrofiler, fordi de er din krops vigtigste forsvar mod bakterieinfektion. Da et stort antal neutrofile frigives i blodbanen, er stigende antal umodne bands; så en stigning i bånd er den primære indikator for et skifte til venstre. For eksempel med en akut infektion kan antallet af hvide blodlegemer stige til 15.000, båndene til 10% og neutrofilerne til 65%. (De andre celler vil i alt 25%).

Del:
Kommentarer