Hvad er en CBC med Auto Diff Blood Test?

Hvad er en CBC med Auto Diff Blood Test?

"CBC med auto diff" er en forkortelse for en laboratorietest kaldet et komplet blodtal med automatiseret differential. Prøven består af en gruppe af målinger og tæller udført af laboratorieinstrument. Analysen er nem at udføre og giver en overflod af oplysninger om din generelle tilstand af sundhedstilstand. Det er bestilt af læger af forskellige årsager og er en af ​​de mest almindelige og nyttige laboratorietests.

Testproces

Blod til at udføre en CBC med auto diff er typisk opsamlet fra en arvevene. Blodet er taget til laboratoriet, og en lille prøve placeres i et automatiseret instrument, der udfører en række målinger. Resultaterne er normalt tilgængelige samme dag, men kan stilles til rådighed hurtigere, hvis det er nødvendigt.

MÃ¥linger

En CBC med auto diff indeholder et panel af forskellige blodprøver udført samtidigt på en enkelt analysator. Røde blodlegemer tælles og måles sammen med mængden af ​​oxygenbærende hæmoglobin i dem. Tæller gøres også for det samlede antal og subtyper af hvide blodlegemer, og små partikler kaldes blodplader.

Røde celler

Analysatoren tæller antallet af røde blodlegemer og vurderer deres størrelse, form og hæmoglobinindhold. Disse tests bestemmer, om du er anæmisk, og hjælp din læge bestemme den bagvedliggende årsag, hvis du har tilstanden. For eksempel kan et lavt antal røde blodlegemer i kombination med lille rødcelle størrelse angive jernmangel. Røde celler, som er for store, kan signalere anæmi forårsaget af vitamin B12 eller folatmangel. Signifikant nedsat antal røde blodlegemer, der ellers er normale, kan advare din læge for nylig blødning.

Hvide celler

Det samlede antal hvide celler i blodet måles, og derefter bestemmes antallet og procentdelene af hvide celle-subtyper. Et lavt hvidt tal kan signalere, at kroppen ikke er i stand til at afværge infektion. Et højt hvidt tal kan indikere en aktiv infektion, inflammatorisk tilstand, leukæmi eller lymfom.

Antallet og relative procentdele af hvide celle-subtyperne kan tilvejebringe spor om specifikke betingelser. Med virusinfektioner øges antallet og procentdelen af ​​hvide celler, der kaldes lymfocytter, ofte. Øget antal hvide celler kaldet eosinophils kan foreslå en parasitinfektion eller allergisk reaktion. Bakterieinfektioner forårsager ofte et stort antal hvide celler kaldet neutrofiler.

Blodplader

Blodplader er små cellulære fragmenter, der hjælper forseglingsskæringer og stopper blødning. En CBC med auto diff indeholder blodpladetal og vurdering af blodpladens størrelse. En lav blodpladetælling kan sætte dig i øget risiko for blødning, hvilket er særlig vigtigt, hvis du er planlagt til operation. Mennesker med ekstremt lavt blodpladetal kan bløde spontant. Et lavt blodpladeantal kan forekomme på grund af nedsat knoglemarvsproduktion, eksponering for visse toksiner eller lægemidler eller en alvorlig viral infektion.

Detektion af et højt blodpladeantal er vigtigt, fordi det kan øge risikoen for dannelse af blodpropper, der kan udløse et hjerteanfald eller slagtilfælde. Overproduktion af blodplader med knoglemarv og visse typer anæmi er de vigtigste årsager til en høj blodpladetal.

Del:
Kommentarer