Hvad er en Cat Scan?

Hvad er en Cat Scan?

Hvis din læge har bestilt en CAT scan, står du over for en af ​​de mest almindelige diagnostiske procedurer i moderne medicin. CT-scanninger, som de kaldes ordentligt, er smertefrie, ikke-invasive medicinske tests, der gør det muligt for lægerne at se inde i kroppen med større klarhed end det er muligt med en traditionel røntgenstråle.

ForstĂĄelse CT scans

En CT-scanning - bogstaverne står for "computerized tomography" - er en medicinsk diagnostisk test, der kombinerer røntgenstråler og computeriseret teknologi til fremstilling af tværsnitsbilleder af et område inde i kroppen. Området, der studeres i scanningen, kan være et indre organ, blodkar, blødt væv eller knogler. Læger bruger CT-scanningsteknologi, når de har brug for mere detaljer og klarhed end der er tilgængelige med en traditionel røntgenstråle. Læger bruger billederne til at diagnosticere og ordinere behandling af medicinske tilstande og skader.

Anvendelser

Læger vælger ofte CT-scanninger for at diagnosticere kræft, særlig kræft i lungerne, leveren eller bugspytkirtlen. Scanningerne giver lægen mulighed for at lokalisere og måle kræften meget præcist. Medicinske fagfolk bruger også disse scanninger til at studere brystet, maven og bækkenet for andre ikke-kræftfremkaldende tilstande og skader. Spinalproblemer og skader på skeletet, der ikke vises godt på røntgenbilleder, vises på CT-scanninger. Fordi CT-scanninger kan vise blodkar i detaljer, bruger læger dem til at opdage og diagnosticere typer af karsygdomme.

Proceduren

Når du vender mod en CT-scanning, lægger du dig tilbage på en undersøgelsestabel, og teknikeren bruger puder eller stropper til at holde din krop i korrekt position under scanningen. Du skal forblive stille under proceduren. Sommetider bruges kontrastmateriale til at vise fordøjelseskanalen eller dine vener og arterier. Dette sluges eller indgives via en IV eller enema. Scanneren ligner en stor boks med et hul i midten. Bordet bevæger sig i det hul, så scanneren kan sende røntgenstrålerne til det målrettede område af din krop. Den gennemsnitlige CT-scanning tager 30 minutter.

CT Scans vs Traditionelle X-StrĂĄler

En CT-skanning er forskellig fra en traditionel røntgenstråle, da der i en CT-scan sendes mange røntgenstråler ind i kroppen, mens elektroniske røntgendetektorer roterer rundt om kroppen og måler mængden af ​​stråling, kroppen absorberer. Desuden skaber bordets bevægelse gennem scanneren en spiralbane til røntgenstrålen, som gør det muligt for computeren at oprette todimensionelle tværsnitsscanninger. Traditionelle røntgenstråler sender røntgenstråler gennem kroppen på en fotografisk film eller plade på den anden side. Dette giver et etdimensionelt billede af kroppen, der viser knogler, væske, blødt væv og luft i forskellige nuancer af sort, hvid og grå.

Risici og fordele

CT-scanninger indebærer stråling, og overdreven eksponering for stråling kan øge kræftrisikoen. Stråling udgør en risiko for fosterskader hos ufødte børn, så gravide kvinder bør ikke have disse scanninger uden at konsultere deres fødselslæger. Allergiske reaktioner på de kontrastmaterialer, der anvendes med nogle CT-scanninger, kan forekomme. Ammende mødre skal vente 24 timer efter modtagelse af kontrastmaterialer, inden de genoptager deres plejeplan. Nogle fordele ved CT-scanning omfatter at give læger en noninvasiv, smertefri måde at diagnosticere mange forhold på. Resultater fra CT-scanninger modtages hurtigt, hvilket gør dem ideelle til nøddiagnoser.

Del:
Kommentarer