Hvad er CMP-blodprøven?

Hvad er CMP-blodprøven?

Det omfattende metaboliske panel (CMP) blodprøve er en gruppe på 14 blodprøver, der evaluerer orgelfunktionen. Læger ordner ofte CMP-blodprøven som en del af en årlig fysisk eller din læge kan bestille testen for at undersøge en eksisterende klage eller symptom. CMP-skærme for organdysfunktion ved at måle glucose, calcium, præalbumin, albumin, elektrolytter (natrium, CO2, kalium og chlorid), urea nitrogen (BUN), kreatinin, alkalisk fosfatase (ALP), alaninaminotransferase (ALT), aspartataminotransferase (AST) og bilirubin. Selvom tolkning af de 14 blodprøver i CMP er kompliceret og kræver medicinsk træning, præsenteres en kort beskrivelse af testene her.

elektrolytter

Elektrolytter, herunder natrium, kalium, kuldioxid og klor, regulerer din krops salt- og vandbalance og syre-base balance. Elektrolytter er også involveret i hjerterytme, muskelkontraktion og nervedannelse. Problemer kan opstå, når niveauet for enhver elektrolyt bliver for høj eller for lav. Dehydrering, hjertesygdom, nyresygdom, opkastning, dehydrering og nogle medikamenter kan ændre din elektrolytbalance.

Nyrefunktion

BUN og kreatininiveauer hjælper med at bestemme, hvor godt dine nyrer filtrerer affald fra dit blod, og høje niveauer af BUN og kreatinin peger på nyresygdom. Sænket blodgennemstrømning til dine nyrer forårsager et højt BUN-kreatininforhold, der forekommer med kongestivt hjertesvigt, forhøjet protein, dehydrering og gastrointestinal blødning. Underernæring og nedsat urinstofniveau forårsaget af abnorm leverfunktion er forbundet med et lavt BUN-kreatininforhold.

Leverfunktion

ALT, ALP og AST er leverenzymer, og bilirubin er et biprodukt af røde blodlegemhemolyse i leveren. Unormale niveauer af ALT, ALP, AST og bilirubin indikerer leverskade eller sygdom. Meget høje ALT- eller AST-niveauer indikerer akut hepatitis, og et meget højt ALP-niveau peger på galdeblokering, levercancer eller knoglekræft. Høj bilirubin er forbundet med gulsot, hæmolyse, galdeblokering, cirrose og akut hepatitis. Kombinationer af disse leverfunktionstest kan identificere den specifikke sygdom, der er til stede.

Protein niveauer

Lavt albumin og præalbumin er forbundet med nyresygdom, leversygdom, underernæring, tab af gastrointestinal protein, diarré, feber, infektion, forbrændinger, traumer, fedme, ødem og hypokalcæmi. Fordi præalbumin ændres hurtigere, er prealbuminniveauet mere nyttigt end albuminniveauet ved detektering af hurtige ændringer i ernæringsstatus.

Glukose

Glukose er kroppens hovedkilde til energi, og højt glukoseniveauer er primært forbundet med diabetes. På den anden side indikerer lave blodsukkerindhold hypoglykæmi. Blodglukose kan også være høj på grund af leversygdom, stress, steroider og pankreatitis. Leversygdom, hypothyroidisme eller alkoholisme kan føre til lav blodglukose.

Calcium

Calcium er kroppens mest rigelige mineral, og det er vigtigt for muskelkontraktion, nerveimpulser, blodkoagulation og hormonvirkning. Et unormalt calciumniveau kan indikere lidelser i bugspytkirtlen, nyrerne eller knoglerne.

Del:
Kommentarer