Hvad er ĂĄrsagen til lavt blodprotein?

Hvad er ĂĄrsagen til lavt blodprotein?

Blodprotein måles som led i rutinemæssigt blodarbejde og bruges også til at diagnosticere og evaluere patienter med kræft, immunforstyrrelser, underernæring og fordøjelsesforstyrrelser samt lever, nyre og tarmsygdomme. For voksne er normale niveauer af total protein mellem 6,4 og 8,3 gram pr. Deciliter (g / dl). (Referenceværdierne kan variere fra laboratorium til laboratorie.) Lavt protein er forårsaget af underernæring, malabsorption, overhydrering, leversygdom, immunmangel og nogle stoffer.

Blodproteiner

Albumin og globulin er de vigtigste proteiner, der findes i blod. Albumin tegner sig for ca. 60 procent af det samlede protein. Det fungerer som en transport til enzymer, hormoner og stoffer. Albumin tegner også for det "kolloidale osmotiske tryk", som er ansvarlig for at holde væske inde i beholderne. Globuliner er hovedblokken for adskillige stoffer, herunder antistoffer, glycoproteiner, lipoproteiner, koagulationsfaktorer og andre komponenter i immunsystemet. De fungerer også som transportproteiner. Sammen udgør niveauerne af albumin og globulin det samlede blodproteiniveau. Disse proteiner kan også måles separat.

Fejlernæring

Aminosyrer er byggestenene af proteiner. Mennesker kan producere 10 af de 20 aminosyrer, men skal tage de andre ind i kosten. Hvis en persons kost mangler protein eller nogen af ​​disse aminosyrer, kan hans krop ikke lave albumin og globulin, hvilket resulterer i lavt blodprotein.

Malabsorption og tab af proteiner

Betingelser, som påvirker tarmene, kan reducere kroppens evne til at absorbere proteiner fra mad. Disse er kendt som "protein-tabende enteropati", fordi proteinerne går tabt fra tarmene snarere end fordøjet. Crohns sygdom, cøliaki og whipples sygdom kan alle skade tarmene, hvilket resulterer i lavt blodprotein. Nyresygdom kan skade nyrernes filtreringssystem og forårsage, at proteiner "spildes" i urinen og går tabt i kroppen.

overhydrering

Blodproteinniveauer måles som koncentrationen af ​​proteiner pr. Deciliter blod. Med overhydrering øges blodvolumenet, hvilket får proteinniveauet til at falde i forhold. De absolutte niveauer af albumin og globulin er normale, men forholdet mellem proteiner og væske er faldet.

Lever sygdom

Albumin og nogle globuliner fremstilles i leveren. Når leverceller er beskadiget af sygdom, kan de ikke syntetisere albumin. Således bruges totale proteinniveauer, og især albuminniveauer til diagnosticering og evaluering af leversygdom.

Immundefekt

Globulin er byggestenen for immunglobuliner, immunsystemets primære protein. Med immundefekt reduceres antallet af immunglobuliner, hvilket reducerer blodproteiniveauerne.

stoffer

Flere lægemidler kan reducere det samlede blodproteiniveau. Blandt dem er østrogener, orale præventionsmidler og ethvert stof, der er giftigt for leveren.

Del:
Kommentarer