Hvad betyder en lav HDL i blodet?

Hvad betyder en lav HDL i blodet?

Et lavt niveau af højdensitetslipoprotein eller HDL-cholesterol i blodet er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme, hjerteanfald og slagtilfælde. Videnskabelige studier tyder på, at HDL kan fjerne kolesterol fra fede plaques i arterievægge. Men nyere bevis udfordrer teorien om, at høje HDL-kolesterolniveauer ensartet reducerer hjerteinfarktrisikoen. Flere undertyper af HDL cirkulerer i blodet. Forholdet mellem HDL partikel subtype, mængde, sammensætning og funktion og kardiovaskulær risiko er et komplekst og igangværende emne for undersøgelse.

Lav HDL og hjertesygdom

HDL bærer 25 til 33 procent af det totale blodcholesterol. Andre lipoproteiner - herunder LDL eller "dårligt" kolesterol - bærer balancen mellem blodkolesterol. I modsætning til de andre lipoproteinbærere benævnes HDL ofte "den gode" kolesterolbærer. De forskellige typer HDL kan fjerne kolesterol fra arterievægge og sænke sygdomsprocessen for atherosklerose - en opbygning af kolesterolrige fede plaques.

Et blod HDL niveau mindre end 40 mg / dL for mænd og 50 mg / dL for kvinder øger hjertesygdomsrisiko, ifølge American Heart Association. En undersøgelse offentliggjort i august 2012 i "Journal of the American College of Cardiology" antyder, at et stort antal HDL partikler giver beskyttende fordele.

Hævelse af HDL-kolesterol

En analyse af 68 langtidsbaserede befolkningsbaserede undersøgelser, der involverede mere end 300.000 mennesker, viste, at et 15 mg / dL eller højere HDL-niveau med et 80 mg / dL lavere ikke-HDL-cholesterolniveau var forbundet med en 65 procent reduktion i hjertesygdomsrisiko, ifølge en undersøgelse offentliggjort i november 2009 i "Journal of the American Medical Association."

Livsstilsændringer - som at holde op med at ryge, tabe sig, øge fysisk aktivitet, spise mere umættet fedt og mindre mættet fedt og bruge alkohol i moderation - er blevet foreslået at øge HDL. Ikke desto mindre betyder høj HDL-kolesterol ikke altid en lavere risiko for hjerteanfald, især hvis arvelige faktorer forårsager den høje HDL.

Omvendt kolesteroltransport

En primær funktion af HDL er at transportere kolesterol fra legemsvæv til leveren til sekretion i tyndtarmen med galde - en proces kaldet omvendt kolesteroltransport. Proteiner i HDL-partikler interagerer med andre proteiner i vævsceller, der formidler cholesteroloverførsel fra celler til HDL-partikler.

Selv om cholesteroloverførsel fra celler til HDL ikke kan måles direkte ind i mennesker, foreslår laboratorieundersøgelse, at HDL kan fjerne kolesterol fra steder med fedtplakamakkumulering i arterievægge. En højere kapacitet af isolerede celler til overførsel af kolesterol til HDL i stedet for en persons HDL-kolesterolniveau kan være forbundet med nedsat aterosklerose.

HDL-undertyper

Lever og tyndtarme producerer og udskiller meget lille proteinrig HDL, der akkumulerer kolesterol, triglycerider og phospholipider, vokser i størrelse, når de cirkulerer i blodet. De forskellige undertyper af HDL er klassificeret efter størrelse. Større HDL-partikler indeholder mere kolesterol end mindre partikler.

Personer med kranspulsåre er mere tilbøjelige til at have højere niveauer af de mindre HDL-subtyper. Alle HDL-undertyper kan fjerne kolesterol fra væv, herunder arterievægge. Imidlertid indeholder større HDL-subtyper et protein kaldet apoE, hvilket gør det muligt for HDL-partikler at optage større mængder kolesterol. ApoE muliggør også kolesteroltilførsel til leveren til eksport med galde.

Del:
Kommentarer