Højt indhold af carbondioxid i blod

Højt indhold af carbondioxid i blod

Hypercapnia eller et højt indhold af carbondioxid i blodet er en alvorlig medicinsk tilstand, der kan medføre permanent skade på indre organer eller resultere i død, hvis det ikke behandles korrekt og straks. Medicin, medicinske tilstande eller miljømæssige faktorer kan bidrage til højt indhold af carbondioxid i blodet. Kuldioxidforgiftning har en række symptomer i forbindelse med kulilteforgiftning, men de er ikke den samme betingelse.

Betydning

Kuldioxid produceret af den menneskelige krop er ikke et giftstof. Kuldioxidniveauerne i blodet er ikke farlige, før de når høje niveauer. Dette gasformige metaboliske biprodukt forlader typisk kroppen hurtigt. Når det opløses i blodstrømmen, bliver det bicarbonat og spules ud af nyrerne eller transporteres til lungerne, omdannet tilbage til kuldioxid og udånder. Den samme elimineringsproces udviser indåndet carbondioxid.

Ă…rsager

Den mest almindelige årsag til et højt kuldioxidniveau i blodet er høje bicarbonatniveauer på grund af brugen af ​​medicin. Ved diuretika, langvarig steroidanvendelse eller misbrug af afføringsmidler forårsager alle høje bicarbonatniveauer i blodbanen.

Kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) øger kuldioxidniveauet som følge af reduceret ilt effektivitet. Udånding af udstødt kuldioxid på grund af utilstrækkelig ventilation resulterer også i kuldioxidforgiftning. Dykkere, der praktiserer, hopper over vejrtrækningen og holder åndedrættet for at redde lufttankens ilt-oplevelse hypercapnia ofte.

Symptomer

Svage symptomer på høje niveauer af carbondioxid i blodet omfatter skyllet hud, muskelforstyrrelser, forhøjet hjertefrekvens, åndenød og mindre psykisk svækkelse som forvirring. Moderate symptomer på hypercapnia omfatter sløvhed, panik, svimmelhed og overdreven svedtendens. Alvorlige symptomer på kuldioxidforgiftning omfatter bevidstløshed, anfald, koma, åndedrætsanfald og død. Jo længere individen går uden behandling, eller jo længere eksponeringen er for en ekstern kuldioxidkilde, jo mere alvorlige hendes symptomer bliver, og jo hurtigere bliver sygdommen forværret.

Behandling

Et højt indhold af carbondioxid i blodet kan medføre permanent skade på hjernen eller hjertet, når det ikke behandles straks. Afhængigt af sværhedsgraden af ​​kuldioxidforgiftningen modtager personen oxygen gennem en iltmaske, en ventilator eller et hyperbarisk kammer. Hyperbariske kamre trykker ilt til to gange det normale tryk og tvinger ilt ind i kroppen. Denne proces fremskynder fjernelsen af ​​carbondioxid fra blodbanen.

Forebyggelse / Solution

For at undgå tilstrækkelig ventilation af lukkede rum, afstå fra at trække vejret og anvende steroider og afføringsmidler korrekt, er der nogle få måder at forhindre højt indhold af carbondioxid på i blodet. Personer med medicinske tilstande som COPD og dem, der tager medicin, såsom diuretika eller receptpligtige steroider, kan undgå hyperkapnia ved at opretholde regelmæssige blodprøvningsplaner.

Del:
Kommentarer