Historien om Ampalaya

Historien om Ampalaya

Ampalaya er filippinsk for bitter melon eller bitter græskar eller bitter agurk. Det videnskabelige navn er Momordia charantia. Det findes også i Kina, Japan, Indonesien, Vietnam og Indien. Det er en grønlig, aflang formet frugt, der vokser på vinstokke til ca. 20 centimeter lang, med aftagende ender. Sour i smag, den har mange kulinariske og medicinske anvendelser i Asien og dele af Sydamerika og Caribien. Oprindelsen er ukendt.

Den filippinske Ampalaya

Filippinsk centenarians vil huske at blive tvunget som børn at spise ampalaya sautéed med æg. De vil også huske at se "oksekød ampalaya" på menuerne i gamle og nye kinesiske restauranter og den bittere smag i den antikke Ilocano blandede grøntsagerskål, der hedder "pinakbet". Alle disse retter viser, at Ampalaya i Filippinerne er mindst en århundrede, selvom de første filippinske dokumenterede oplysninger om denne frugt har sundhedsmæssige fordele, er kun i 1940'erne.

Historie

Mens dets oprindelse er ukendt, fører de mange og udbredte kulinariske og medicinske anvendelser af ampalaya blandt så mange lande til at tro, at ampalaya og dets anvendelser har eksisteret i langt flere århundreder end en. Disse køkkener var sandsynligvis en del af kosten af ​​antikke kulturer i mange tropiske lande, hvor disse frugter sandsynligvis har vokset i århundreder. Selvom mange af ampalayas medicinske værdier ikke er bevist videnskabeligt, har brugen sådan været brugt i århundreder.

Kulinariske anvendelser af Ampalaya

Foruden filippinske er ampalaya i mange andre asiatiske retter. I Kina bruges den til stegte retter, supper og te. I Indonesien er det rostfri med kokosmælk. I Vietnam har de bitter melonsuppe. I Indien og Nepal er det curried eller fyldt med krydderier inden stegning i olie. I Pakistan er Ampalaya stegt med løg. Selvom det ikke er mange japanske menuer, spiser Okinawans meget af det, som formentlig tegner sig for deres længere levetid.

Supplerende kost Vs. Diabetes

Mens ampalaya har længe været en asiatisk traditionel medicin, har lægemiddelværdien været koncentreret om dets anvendelse mod diabetes. En indisk undersøgelse viser, at ampalaya øger følsomheden overfor insulin, og i 2007 sagde det filippinske sundhedsafdeling, at ampalaya kan sænke blodsukkerniveauet. Begge disse lande producerer ampalaya kapsler og eksporterer dem til mange lande, herunder USA. Men det skal stadig bevises videnskabeligt at helbrede diabetes, har ingen standarddosering og kan forårsage allergier.

Andre lægemidler og myter

Videnskabelige undersøgelser er også blevet udført på ampalaya som en mulig kur mod kræft og hiv. Det har vist sig at være nyttigt at behandle malaria og er kendt som den mest bitter mad, for at stimulere fordøjelsen og lindre forstoppelse. Dens blade bruges også som medicin til sår, til hoster, for at bekæmpe sterilitet hos kvinder, som en paratisk og antipyretisk. Men som en kur for nogle af disse og nogle få andre (såsom glaukom, infertilitet og herpes), er anvendelsen af ​​ampalaya uprøvet.

Del:
Kommentarer