Hårtab på grund af underernæring

Hårtab på grund af underernæring

Hårtab påvirker både mænd og kvinder og er ikke begrænset til aldrende individer. En årsag til hårtab er underernæring. Hårtab angiver et ernæringsmæssigt underskud, og både hårtab og underernæring er ofte symptomer på en underliggende alvorlig psykisk eller fysisk sundhedsproblemer.

Hårvækstcyklusen

Den normale, sunde hårvækstcyklus er to til seks år, og håret vokser konsekvent i denne fase efterfulgt af en hvilefase og endelig en afskedningsfase, når gammelt hår erstattes af nyt hår. Ifølge FamilyDoctor.org vokser omkring 90 procent hår i hovedbunden til enhver tid. På sin hjemmeside angiver Mayo Clinic, at den gennemsnitlige sunde person kaster 50 til 100 hår per dag. Vækstprocessen kan let afbrydes af eksterne og interne faktorer, fra kosmetiske procedurer til sygdom og medicin. Underernæring tager mange former og fører ofte til stort hårtab, som kan reverseres, i mange tilfælde, hvis passende foranstaltninger træffes for at diagnosticere og løse den underliggende underernæring.

Symptomer

Hårtab er generelt et simpelt problem. Imidlertid kan forskellige mønstre af hårtab betyde forskellige ting. Tilbagevendende hårlinier hos mænd og kvinder er relateret til genetik og aldring, og pludselig udbredt udtynding sker efter kemoterapi. Mere subtile udtynding, der synes at være en acceleration af den normale hårfjerningsproces, er den type, der er forbundet med underernæring.

Årsager

Der er utallige årsager til fejlernæring. Nogle almindelige der er forbundet med hårtab er spiseforstyrrelser (undereating eller overspisning), dårlig kost (mangel på protein, kollisionsdiet eller drastisk vægttab), anæmi (jern, zink osv.), For meget A-vitamin, skjoldbruskkirtsygdomme, diabetes, lupus og en række medicinske behandlinger, herunder kemoterapi og stråling.

Hvorfor resulterer det i hårtab?

Hårvækstprocessen er bundet til hormonniveauer og visse næringsstoffer. Underernæring kan kaste flere kropssystemer i tilstander af kemisk ubalance. For lidt protein (en vigtig byggesten af ​​hår) eller for meget vitamin A, selv for meget stress, kan forstyrre balancen, der gør det muligt for hårvækstcyklusen at fortsætte normalt.

Behandlingsmuligheder

Hvis årsagen til fejlernæring er ukendt eller ikke klinisk indlysende, skal blodprøver foretages for at bestemme de næringsstoffer, der mangler. En hudlæge kan også tage en medicinsk historie og udføre tests og undersøgelser for at udelukke andre årsager til hårtab.

Når årsager er bestemt, kan kosttilskud eller kosttilpasning foretages for at afhjælpe den specifikke type underernæring og afbalancere næringsniveauer. I tilfælde af underernæring-induceret hårtab, bør dette reversere virkningerne. Derudover kan prænatale eller andre højdosis vitaminer ordineres for at øge kroppens forsyning af de mangelfulde næringsstoffer.

Hvis underernæring og efterfølgende hårtab skyldes en spiseforstyrrelse, skal adfærdsændring og -behandling gennemføres for at sikre individets langsigtede sundhed.

Prognose

Mange af de almindeligt oplistede årsager til hårtab relateret til underernæring er enten reversible eller håndterbare. Selvom ikke alle hårtab kan vendes, forhindres hårtab som følge af underernæring generelt, når manglen korrigeres. Hårtab kan også være et symptom på en underliggende sygdom, såsom diabetes og lupus. Underliggende sygdomme forårsager stress på kroppen og kan forårsage underernæring, hvilket igen forårsager hårtab. Men disse kan kun være de tidlige signaler for en mere alvorlig sygdom, så det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.

Del:
Kommentarer