Grunde til, at du ikke kan donere plasma

Grunde til, at du ikke kan donere plasma

Plasma er en vital del af dit kredsløbssystem. Det er den flydende del af blodet. Sundhedspersonale bruger det til at lave de terapier, der behandler livstruende, kroniske og genetiske sygdomme. Plasma er det afgørende grundlag for en lang række livreddende og sundhedsfremmende lægemidler. Plasmadonorer er altid nødvendige, men en række afgørende faktorer bestemmer, hvem der kan donere og når de kan donere.

Medicinsk baggrund

Din baggrunds historie om sygdom kan forhindre dig i at donere plasma. Hvis du har en alvorlig eller kronisk tilstand, som kan påvirke plasmaets kvalitet, vil du ikke være i stand til at donere. Dette omfatter tilstande som syfilis, HIV eller hepatitis typer A, B og C.

Fysisk tilstand

Donationscentre kræver, at alle donorer er i acceptabel fysisk tilstand, før de donerer plasma. I USA skal alle potentielle plasmadonorer indsende en fysisk screening forud for donation for at teste deres generelle sundhed. Potentielle donorer testes også for eventuelle transmitterbare vira. Under denne screening vil blod blive trukket for at kontrollere kroppens totale plasmaproteinniveauer for at sikre, at donoren har effektiv plasma egnet til donation.

Graviditet

Kvinder, der har været gravid til enhver tid, kan ikke donere plasma. Gravide kvinder er i fare for at udvikle, hvad der er kendt som transfusionsrelateret akut lungeskade, eller TRALI. TRALI forstås ikke fuldstændigt, men er normalt relateret til blodtransfusionspatienter. Det antages at være forbundet med antistoffer, som kroppen producerer under blodtransfusioner eller i dette tilfælde graviditet. Enhver kvinde, der har været eller er i øjeblikket gravid, vil ikke få lov til at donere plasma for sin egen sikkerhed.

Frekvens

Der er en frekvensgrænse for at donere plasma. Den menneskelige krop kan typisk erstatte plasma inden for 24 til 48 timer. Dette afhænger af, at donoren holder en sund kost, der indeholder den korrekte mængde proteiner, vitaminer og væsker. Føderale bestemmelser begrænser en plasma donor til kun to gange om ugen. Inden for en syv-dages periode kan han donere to gange, med to dage imellem donationerne.

Del:
Kommentarer