Forskellene i fysisk evne i den mandlige og kvindelige krop

Forskellene i fysisk evne i den mandlige og kvindelige krop

Forskellene i den mandlige og kvindelige krop involverer mere end blot fysisk udseende såsom højde og vægt; de involverer også fysisk evne. Mens der er outliers, har den gennemsnitlige mand fordele over de gennemsnitlige kvinder på områder som kardiovaskulær udholdenhed, evnen til at nedbryde fedt og opbygge muskler.

Muskelvækst

Når mænd og kvinder gennemgår samme type intensiv træning, får mænd typisk mere muskelstørrelse. Årsagen til denne ulighed har at gøre med forholdet mellem Type I og Type II muskelfibre. Kvinder har en lige stor mængde af type I og type II fibre, mens mænd har en uforholdsmæssig mængde type II fibre. Type II-fibre er de hurtige trækfibre, der bruges til strøm, mens type I-muskelfibre er langsom træk og anvendes til aerobiske formål. Denne kendsgerning forhindrer kvinder i at opleve den samme muskelvækst som mænd, selv når de udfører samme træning.

Fedtopbevaring og nedbrydning

Mænd har en lavere kropsfedtprocent end kvinder. En sund rækkevidde for mænd er 10 til 15 procent, mens kvinder svæver mellem 20 og 25 procent kropsfedt. Når kroppen opsamler overskydende fedt, gemmer mandlige kroppe det i deres abdominal region, mens kvinder opbevarer det i deres hofteområde.

Den enkle fordeling af fedt giver mænd en fordel ved at mobilisere og dekomponere det. Ifølge forskere Chantal Vella og Len Kravitz i en undersøgelse fra 2002 er fedt, der opbevares i bukregionen, mere åbent for epinephrinstimulering end fedt i hofteområdet. Mænd har en ekstra fordel ved at deres hvilemetabolisme er højere end kvindernes.

Lunge- og hjertekapacitet

Mænd har vist sig at have et bedre begyndelsesniveau VO2 max, hvilket er den maksimale mængde ilt, kroppen kan tage i løbet af maksimal indsats. Den gennemsnitlige uuddannede mand vil have en hvilende VO2 max på 3,5 liter pr. Minut, mens en uuddannet kvinde vil have 2,0 liter pr. Minut. Denne differentiering skyldes dels de fysiske størrelsesforskelle mellem mænd og kvinder såvel som kvinder med en højere kropsfedtprocent. Med hensyn til kroppens evne til at levere ilt har kvinder et lavere blod hæmoglobinniveau end mænd, som kan påvirke iltforsyningen til kroppen.

Muskelstyrke og styrke

På grund af det højere antal Type II muskelfibre, lavere kropsfedtprocent og større VO2 max mænd har større muskelstyrke og kraft. På grund af de øgede type II fibre har mænd større muskelmasse, især i overkroppen, som er kilden til deres større styrke. Fordelene ved magt kommer fra muskelfibre og VO2 målinger. I gennemsnit har mænd væsentligt større mængder spidsbelastning og total effekt, når de justeres for kropsvægt.

Del:
Kommentarer