Forskellen mellem katekolaminer og noncatecholaminer

Forskellen mellem katekolaminer og noncatecholaminer

Hvad sker der, når du står over for enhver form for fare? I dyreriget er der et kampsyndrom, der aktiveres i kroppen, når de står over for fare. Med andre ord er binyrerne aktiveret for at redde kroppen. Når dette sker, aktiveres det andrenergiske system. Systemet frigiver adrenerge agonister, som også er kendt som "sympatomimetika". Dette navn er afledt af dets egenskaber, som er at efterligne symptomer på det sympatiske nervesystem.

Hvad er catecholaminer?

Katekolaminerne er hormoner, der frigives af binyrerne, når en person står over for enhver form for stress. Dette er et kamp-eller-fly-respons ved binyrerne, der er aktiveret til overlevelse af personen. Katecholamines rolle er at øge vejrtrækningen, puls, blodtryk, muskelstyrke og mental opmærksomhed. For at understøtte funktionerne i kamp-eller-flight syndromet i kroppen, bliver blodstrømmen trukket væk fra huden og omdirigeret til hjernen, nyrerne og hjertet til dette formål. Nogle eksempler på catecholaminer i kroppen er adrenalin eller epinephrin, dopamin og norepinephrin.

Hvad er noncatecholaminer?

Noncatechalaminer er adrenerge stoffer, der bruges til at aktivere alfa- og beta-præceptorerne. Disse lægemidler indeholder ikke catechol i deres kerne. Nogle eksempler på disse stoffer er efedrin, phenylephrin, amfetamin, metatraminol og methoxamin. Disse lægemidler anvendes til behandling af forskellige lidelser, f.eks. Mod indsnævring af blodceller, for at opnå muskelafslapning med lethed, for nasal og øjenafstødning og for dilatation af bronkier.

Forskelle

Den grundlæggende forskel mellem catecholaminerne og noncatecholaminerne er, at man produceres i kroppen, og den anden er navnet på en gruppe af lægemidler, der frembringer den samme reaktion i kroppen som catecholaminerne. Noncatecholaminerne kan være indirekte virkende, direktevirkende og dobbeltvirkende. De direktevirkende noncatecholaminer anvendes især til at stimulere alfa- og beta-receptorer. Disse omfatter isotharin, terbutalin og albuterol, mens dobbeltvirkende indbefatter ephedrin.

De vigtigste forskelle

Katekolaminerne er altid og udelukkende direktevirkende. På den anden side, da noncatecholaminerne er direkte, indirekte og dobbeltvirkende, kan de administreres efter operationen, de varer længere, og de har evnen til at krydse blodhjernebarrieren. Anvendes hovedsagelig i nær dødsfall, er noncatecholaminerne rent faktisk livreddende stoffer på flere måder end en.

Del:
Kommentarer